Αποκλειστική συνέντευξη του Μωυσή Ελισάφ στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ»
«Οι κομματικές υποψηφιότητες δεν συναρπάζουν τους πολίτες» ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

 

Απλός, χαμογελαστός και ευγενής. Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» και υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ μιλά για την απόφασή του να διεκδικήσει τον μεγαλύτερο δήμο της Ηπείρου.
Ο διακεκριμένος Καθηγητής Παθολογίας, με όπλο του την οργανωτικότητα αλλά και την «βιωματική εξωστρέφεια» την οποία επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει, διεκδικεί τη ψήφο των Γιαννιωτών και οραματίζεται τα Γιάννενα της επόμενης μέρας.

Πότε και γιατί πήρατε την απόφαση να δηλώσετε υποψήφιος δήμαρχος για το Δήμο Ιωαννιτών;
Την τελική απόφαση την πήρα τέλη Ιουνίου όταν και γνωστοποίησα στο οικογενειακό και στο στενό – φιλικό μου περιβάλλον αυτή μου την απόφαση. Ωστόσο, ήταν κάτι που με απασχολούσε επί μακρό χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

-Ποιο ήταν το κίνητρο; Η κατάσταση στην πόλη; Τα πρόσωπα που διοικούν την πόλη ή συνδυασμός και των δυο;
Το πιο σημαντικό κίνητρο ήταν η αίσθησή μου ότι μπορώ να αφήσω το αποτύπωμά μου στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, γαλουχήθηκα και αναδείχθηκα, σε συνδυασμό βέβαια με την γενικότερη κατάσταση που υπάρχει στην πόλη, δηλαδή με την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων καθημερινότητας καθώς και την αδυναμία αξιοποίησης των δυνατοτήτων της.
-Αν και εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος τι είναι αυτό που θα αλλάξετε άμεσα;
Το πρώτο πράγμα που νομίζω ότι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να αυξηθεί η αποδοτικότητα της δημοτικής αρχής είναι η αναμόρφωση των υπηρεσιών του δήμου, έτσι ώστε αυτές οι υπηρεσίες να είναι σε θέση άμεσα και αποτελεσματικά να εξυπηρετήσουν τους δημότες, σε όλη την έκταση του δήμου. Δεύτερο σημαντικό θέμα, που συσχετίζεται άμεσα με το πρώτο, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η εξωστρέφεια και το όραμα για την πόλη 

-Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη;
Το όραμά μου είναι μια πόλη που θα έχει λύσει τα βασικά της προβλήματα και οι πολίτες της θα είναι ικανοποιημένοι που ζουν σ’ αυτή. Μια πόλη στην οποία θα υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία και θα αποτελούν οριστικό παρελθόν οι ξεπερασμένες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τα φέουδα, τα ρουσφέτια, η αδιαφάνεια. Μια πόλη κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσφατα σε συνέντευξή σας μιλήσατε για «προγραμματισμένη εξωστρέφεια».
Έχω διοργανώσει πολλά συνέδρια και άλλες συναφείς δραστηριότητες και γνωρίζω τι πρέπει να γίνει ώστε η πόλη μας να γίνει ένας κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. Ένα πολιτιστικό, συνεδριακό, αθλητικό και εκπαιδευτικό κέντρο στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια. Η εξωστρέφεια για μένα είναι μια βιωμένη εμπειρία την οποία μπορώ να χρησιμοποιήσω για το καλό της πόλης.. Θέλω και μπορώ επίσης να αξιοποιήσω στο μέγιστο δυνατό τρόπο όλο το δυναμικό της πόλης- επιστημονικό και πνευματικό- και της ηπειρώτικης διασποράς.

Τα πολιτικά χρίσματα τελικά έχουν σημασία;

Αποδείχτηκε με σαφήνεια σε όλη αυτή τη πορεία ότι οι κομματικές υποψηφιότητες δεν φαίνεται να συναρπάζουν τους πολίτες. Αντίθετα, οι περισσότεροι υποψήφιοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία από τα κόμματα. Ο κομματικός εναγκαλισμός στραγγαλίζει την αυτοδιοίκηση και δημιουργεί προβλήματα και στα ίδια τα κόμματα που διχάζονται, σε μια εποχή που έχουν να δώσουν μεγάλες μάχες ενόψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. 

Γιατί να σας επιλέξουν οι πολίτες;
Στην ερώτηση αυτή έχω να καταθέσω την συνέπειά μου σε όλο μου το βίο. Πάντα άκουγα τους πολίτες και η πόρτα μου ήταν ανοικτή και πάντα προσπαθούσα να λύσω προβλήματα από όποια θέση και αν βρέθηκα. Είμαι ένας απλός άνθρωπος, που ότι κατάφερα οφείλονταν στη δική μου προσπάθεια. Δεν με βοήθησαν ούτε κομματικά γραφεία, ούτε επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν διορίστηκα ποτέ και από κανέναν.

Λίμνη Παμβώτιδα Τι προτείνετε;
Οι δημότες μας ρωτούν σε κάθε συνάντηση για την λίμνη μας. Είναι η έγνοια τους, η αγωνία τους για το στολίδι της πόλης. Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας φαίνεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη, αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες. Με ευθύνη του δήμου αλλά και με ευθύνη της πολιτείας και της περιφερειακής ένωσης δήμων στο φορέα διαχείρισης δεν συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών στα όρια του οποίου ανήκει η λίμνη αλλά αντίθετα μετέχει ο Δήμος Ζίτσας. Εμείς θα προσπαθήσουμε και θα διεκδικήσουμε να έχουμε έναν καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του Φορέα και θα πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την λίμνη.

Για το Πάρκο Πυρσινέλλα τι προτείνετε;
Θέλουμε ένα πάρκο για όλους τους πολίτες. Ένα πάρκο που να μπορούν να γίνουν πολλές και διαφορετικές δράσεις πολιτιστικές και αθλητικές.