Γιάννενα: Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων

Γιάννενα: Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων

Δεν φαίνεται να είναι αρνητική η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το ζήτημα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και διάσωση διατηρητέων μνημείων. 

Ο Γιαννιώτης βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή με το αίτημα της Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» που αφορούσε την αποκατάσταση του Μέκκειου Οικοτροφείου στα Γιάννενα.


Στη απάντησή της η υπουργός αναφέρει ότι «μετά από αυτοψία μηχανικών της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, διαπιστώθηκαν έντονες φθορές στο κτήριο που χρήζουν άμεσης επισκευής», και σημειώνει πως «για τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης ή εκτέλεσης έργου αποκατάστασης μνημείου, πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα από τον ιδιοκτήτη ή τον φορέα λειτουργίας του, που θα υλοποιηθεί εφόσον εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δράσης της αρμόδιας Κεντρικής ή Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ».


Τονίζει, ωστόσο, πως «επειδή υφίστανται πολλά ακίνητα μεγάλης πολιτιστικής αξίας τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα επισκευάσουν, να τα συντηρήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υποβάλλει αίτημα στην Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει επί προτεινόμενης από το ΥΠΠΟΑ νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στη χρηματοδότηση αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων (των οποίων κύριοι ή χρήστες είναι φυσικά πρόσωπα ή Ν.Π.Ι.Δ. ή σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να επισκευάζουν και να αξιοποιούν τέτοιου είδους ακίνητα που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων».

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

Στείλτε μας μήνυμα