ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ- Με καινοτομία για Παιδεία και Περιβάλλον
ρεπορταζ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Τις προτάσεις για την παιδεία, αλλά και το περιβάλλον παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, όπως προέκυψαν…

Στις βασικές δεσμεύσεις της παράταξης περιλαμβάνονται:
Ενίσχυση των δομών της δια βίου μάθησης που θα οργανώνει σεμινάρια και διαλέξεις με θεματικές που θα αφορούν θέματα παιδείας, υγείας, πολιτισμού, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας κ.α.
Διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη μέσω στοχευμένων δράσεων.
Συμμετοχή του Δήμου στην προσπάθεια δημιουργίας κέντρου έρευνας και καινοτομίας
Βελτίωση των υποδομών των σχολείων με αλλαγές στην όψη, στο εσωτερικό τους καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο με ενσωμάτωση όλων των διαθέσιμων νέων τεχνολογιών με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Συνεχής ενημέρωση των μαθητών από ιατρικό προσωπικό για θέματα που άπτονται της διατροφής, της υγείας, καθώς και σε θέματα, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, καθώς και τη βία
Δημιουργία δομής επαγγελματικού προσανατολισμού υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα δοθεί έμφαση στα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής.
Δημιουργία επιτροπής debate στα σχολεία για τη διοργάνωση αγώνων επιχειρημάτων και πειθούς γύρω από αμφιλεγόμενα ζητήματα.
Ίδρυση Ψηφιακού Μουσείου και Κέντρου Προφορικής Ιστορίας της Ελληνικής Παιδείας στα Ιωάννινα την πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Την Επιτροπή συντόνιζε η Φιλιώ Ζαράχη- Νόκα και μετείχαν οι: Γιάννης Λυκογιώργος, Καλλιόπη Πεταλά- Γκιώκα, Ανδρονίκη Ζούκη, Χρήστος Στογιάννος, Άγγυ Χαρατσάρη, Αθηνά Σούλη- Τόλη και Σοφία Γκάρτζιου.

Οι προτάσεις για το περιβάλλον

Οι προτάσεις της παράταξης για τον τομέα του περιβάλλοντος αφορούν στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, στη λίμνη, στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας και την προσαρμογή της πολιτικής προστασίας στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Καθοριστικός παράγοντας για ένα πετυχημένο σχέδιο διαχείρισης είναι η ανακύκλωση, με τον κ. Ελισάφ να τονίζει, ότι σήμερα το ποσοστό υλοποίησης είναι σε χαμηλό επίπεδο.
Η παράταξη προτείνει καινοτόμες δράσεις και παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των μαθητών, ολοκληρωμένη μελέτη για την υπογειοποίηση των κάδων του αστικού και εμπορικού ιστού και αναδιάταξη του τρόπου αποκομιδής και ελέγχου των στερεών οικιακών απορριμμάτων.
Στην κατεύθυνση της προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας προτείνεται ο συνδυασμός περιβαλλοντικών και πολεοδομικών παρεμβάσεων.
Ακόμη, η παράταξη προτείνει την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την κατάρτιση δικτύου διανομής φυσικού αερίου και στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Συντονιστής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι ο Απόστολος Φίλης και μετέχουν ο: Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Κατσούρη, Χάρης Δολιώτης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Άγγελος Νάτσικας και Μάριος Βαβάτσικος.

Αναβάθμιση για τα Λιθαρίτσια και το Άλσος

Τέλος, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Ελισάφ παρουσίασε και δύο προτάσεις για την αναβάθμιση του πάρκου στα Λιθαρίτσια και το Άλσος, σημειώνοντας ότι για το μεν πρώτο, ο δήμος μπορεί με μικρές δαπάνες να υλοποιήσει παρεμβάσεις στο πάρκο για την αναβάθμισή του ενώ για το Άλσος ανέφερε, ότι μπορεί να διερευνηθεί διεξοδικά, η δυνατότητα χωροθέτησης και κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης.
«Οι υψομετρικές διαφορές που παρουσιάζει ο χώρος του Άλσους, μεταξύ των οδών Βαλαωρίτου και Πουκεβίλ, βοηθούν στην κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης», ανέφερε.

Νέα απάντηση για τις αιχμηρές ανακοινώσεις

Καταλήγοντας, ο κ. Ελισάφ απάντησε και σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσον ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων με τη δημοτική αρχή, υπηρετεί ή προάγει τον πολιτικό πολιτισμό στο πλαίσιο μίας προεκλογικής περιόδου.
«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον ολισθηρό κατήφορο της δημοτικής αρχής. Γνωρίζουμε, ότι η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος. Καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις, θέσεις και ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συνεχίσουμε τη λογική των ύβρεων και των λοιδοριών. Δεν ταιριάζει ούτε στον δικό μας πολιτικό πολιτισμό, ούτε και στον πολιτικό πολιτισμό της πόλης», κατέληξε.