Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης,νωρίς σήμερα το απόγευμα (και πριν την τέλεση του Ευχελαίου ) στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πρέβεζα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού του Πατροκοσμά του Αιτωλού το οποίο “επέστρεψε” στο Ναό μετά από 32 χρόνια.Το ψηφιδωτό , το οποίο τοποθετήθηκε πρώτη φορά το 1971 και απομακρύνθηκε το 1987 μετά από σοβαρές ζημιές που υπέστη κατά την διάρκεια εργασιών, ανακατασκευάστηκε από τον συμπολίτη μας Ευάγγελο Τσώλη (μετά από πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού με την πολύτιμη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» και άλλων ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Η “επιστροφή”της γαλήνιας μορφής του Πατροκοσμά χαροποίησε ιδιαίτερα τους πιστούς οι οποίοι θυμόντουσαν από τα παιδικά τους χρόνια το εντυπωσιακό ψηφιδωτό να τους συντροφεύει κατά την είσοδό τους στο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις ευχάριστες αλλά και στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους.Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης k.Χρυσόστομο -ο οποίος στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια – παρουσία των αρχών της πόλης καθώς και δεκάδων πιστών.Στην λιτή τελετή μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν o Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Περικλής Βασιλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάρις Νίκου, ο Διοικητής της Πυρoσβεστικής Υπηρεσίας Αθανάσιος Μικρούλης , η Λιμενάρχης Σταματίνα Μαργέλη, ο Πρόεδρος του Πολιτικού Συλλόγου «Πρέβεζα» Κώστας Λογοθέτης εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πιστοί. Οικοδεσπότης της λιτής και συγκινητικής εκδήλωσης ήταν ο πατ. Γεώργιος Καραφάτης με συνδιοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα».

Αμέσως μετά ο πατ. Γεώργιος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ιστορικό του ψηφιδωτού, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα» για την πολύτιμη -όπως ανέφερε- βοήθειά του στην αποκατάσταση του ψηφιδωτού. Ο π.Γεώργιος υπογράμμισε επίσης την αφιλοκερδή εργασία του καλλιτέχνη Βαγγέλη Τσώλη, ο οποίος κατάφερε να φέρει σε πέρας μια δύσκολη επίπονη και απαιτητική προσπάθεια.Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης συνεχάρη θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακατασκευή και επανατοποθέτηση του ψηφιδωτού, τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις φέρνουν πιο κοντά την κοινωνία μας και ενισχύουν την πίστη μας απαραίτητο «εφόδιο» ψυχής στη δύσκολη εποχή που διανύουμε .

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» Κώστας Λογοθέτης φανερά συγκινημένος έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη μέρα, αφού μπαίνει στη θέση του ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Πρέβεζας. Ο καλλιτέχνης Βασίλης Τσώλης δήλωσε πολύ χαρούμενος που συνέβαλλε στο να «επιστρέψει» στη θέση του το ψηφιδωτό που ο ίδιος θαύμαζε από παιδί, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του στους ανθρώπους που του έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Ως ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά τους ο Σεβασμιώτατος απένειμε έπαινο τιμής τόσο στον κ. Τσώλη όσο και στον κ. Λογοθέτη.

Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία