3 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πλήθους εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών αλλά και πολιτών πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Απριλίου 2019, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων η Η 2η Έκθεση μαθητικών έργων «Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί – 2019» που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Πέμπτη και Παρασκευή στην πλατεία περιλάμβανε έργα και οπτικοακουστικό υλικό που δημιούργησαν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί στα Επαγγελματικά Λύκεια και στα Εργαστηριακά Κέντρα της περιοχής.
Στο χώρο της διήμερης εκδήλωσης…

έγινε οργανωμένη ξενάγηση (κατά ομάδες) στο 922 μαθητών της Γ’ Γυμνασίου των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Στους μαθητές εκτός από την ξενάγηση έγινε και ενημέρωση από τους υπεύθυνους από πλευράς του Σ.Ε.Π. – Κ.Ε.Σ.Υ. και τον υπεύθυνο μαθητείας για τις δυνατότητες και προοπτικές των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ.
Παράλληλα διοργανώθηκε συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη του Προγράμματος «Μεταλυκειακό έτους-Τάξης Μαθητείας» με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και εργοδοτών που συμμετείχαν στο θεσμό, όπως και συζήτηση για την εμπειρία από την εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ.
Επίσης, το ζήτημα της διασύνδεσης των Επαγγελματικών Λυκείων με τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής. συζητήθηκε σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ιωαννιτών Παρασκευή Τσίλη, ο εκπρόσωπος του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιάννης Γεωργόπουλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων Ελευθέριος Αραμπατζής.
Στην αρχική της τοποθέτηση, η Υφυπουργός ανέφερε ότι «για εμάς, στο Υπουργείο Παιδείας, η στήριξη γενικότερα του δημόσιου σχολείου και πανεπιστήμιου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Η αύξηση των δημόσιων δαπανών εκπαίδευσης πάνω από 1 δισ. από όσα είχαν προγραμματιστεί το 2014 αλλά και το άνοιγμα των διαδικασιών για 15.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών τα επόμενα χρόνια είναι δύο κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που το επιβεβαιώνουν».
Η προσπάθεια έχει δώσει τους πρώτους καρπούς: «Ήδη ο μαθητικός πληθυσμός των ΕΠΑΛ για το έτος 2018-19 έχει αυξηθεί κατά 6.3% σε σύγκριση με το 2017-18», σημείωσε η Υφυπουργός. Τα ΕΠΑ.Λ. της Ηπείρου «συμμετέχουν δυναμικά στα καινοτόμα προγράμματα του Υπουργείου και εμείς όμως από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε τα ΕΠΑ.Λ. της Περιφέρειας».
Πιο συγκεκριμένα, «στην ΠΔΕ Ηπείρου εγκρίναμε φέτος 90 ολιγομελή τμήματα, ακόμη και στην Α’ τάξη, ενώ φέτος ενισχύουμε τα σχολεία με την έγκριση 5 νέων ειδικοτήτων στους τομείς τους». Επιπροσθέτως, «στις αρχές του Μαρτίου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού στα ΕΠΑΛ της Περιφέρειας Ηπείρου, με προϋπολογισμό 3 εκ ευρώ σε 9 ειδικότητες και αναμένουμε ότι σε 4 από αυτές, ο εξοπλισμός θα βρίσκεται στα σχολεία από τον Ιανουάριο του 2020».
Η διήμερη έκθεση ολοκληρώθηκε σε εορταστικό κλίμα με την παρουσίαση δρώμενων που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων των Ιωαννίνων, που έτυχαν θερμής υποδοχής από τους παρευρισκόμενους.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

Στείλτε μας μήνυμα