Αισιόδοξο μήνυμα οι 120 δόσεις για τις οφειλές
Ίσως είναι από τις πιο πολυαναμενόμενες ειδήσεις των τελευταίων χρόνων. Μιλάμε για τη λεγόμενη «ρύθμιση των 120 δόσεων» που έρχεται…

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, κατατέθηκε στη Βουλή. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή την Τετάρτη 8 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις την Πέμπτη 9 Μαΐου. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη 14 Μαΐου και να ψηφιστεί την Τετάρτη 15 Μαΐου.

Παρουσίαση των βασικών μέτρων έγινε την Κυριακή από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που είχε προαναγγείλει τα μέτρα από τα Γιάννενα τόνισε: «Το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις, μαζί με την επιστροφή της ανάπτυξης και τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εξαγωγές και μεταποίηση, δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει σιγά- σιγά σε μια κανονικότητα. Δεν θριαμβολογούμε. Αλλά πρέπει να ξέρει και ο πολίτης την πρόθεσή μας να αμβλυνθούν τα προβλήματα»,.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε βασικά σημεία της ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τόνισε ότι «το καινοτόμο για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής», καθώς για πρώτη φορά θα έχουν το δικαίωμα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής.

Όπως σημείωσε, το κούρεμα προσαυξήσεων θα είναι 85% και η νέα μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65% οφειλή θα μπορεί να εξοφλείται σε 12 δόσεις, με ελάχιστη τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση, τόνισε, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων ανέφερε ότι δεν προβλέπεται κούρεμα οφειλής, αλλά διαγραφή των προσαυξήσεων 100% αν πληρώσουν άμεσα και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις. Για τους αγρότες το μέτρο προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία θα γίνεται μέσω πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ που θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νόμου.

 

Οι συντάξεις

Για τους 80.000 ασφαλισμένους που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλής, αν και πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια η υπουργός είπε ότι ρύθμιση είναι μεγάλο ευεργέτημα τονίζοντας μια μικρή παρακράτηση θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Για τους αγρότες ειδικά αλλάζει το όριο της οφειλής, και από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο οφειλής θα αυξηθεί στις 6.000 ευρώ.

Για τις συντάξεις χηρείας η υπουργός εξήγησε ότι αυξάνεται από το 50% στο 70% το ποσοστό της σύνταξης που θα λαμβάνεται, η ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τα 35 έτη για τα παιδιά και η λήψη της σύνταξης μέχρι τα 24 έτη των παιδιών.

Για τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την Εφορία, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει για πρώτη φορά δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις με βάση τη φορολογική δήλωση και διευκρίνισε πως αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες.

Όλα τα φυσικά πρόσωπα εν δυνάμει μπορούν να ενταχθούν, είπε.

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις. Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY