Η Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τιμήθηκε με το 1ο βραβείο καλύτερης εργασίας στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος, που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη από 3-5 Μαΐου 2019.
Ο τίτλος της εργασίας ήταν: «Χειρουργική αντιμετώπιση του Ηπατοκυτταρικού Καρκίνου (ΗΚΚ) – Ελληνική πολυκεντρική μελέτη», με συγγραφείς τους κ.κ. Γκλαντζούνη Γ., Σωτηρόπουλο Γ., Τζίμα Γ, Καραμπά Α.,  Παλιούρα Α., Δαβάκη Σ., Φελέκουρα Ε.

Η ερευνητική αυτή κλινική εργασία αποτελεί την πρώτη πολυκεντρική μελέτη στη χώρα μας στη χειρουργική αντιμετώπιση του Ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Είναι συνεργασία της Χειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με την Α’ και Β’ Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και με το Τμήμα Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων του Νοσοκομείου «Υγεία».

Η Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση και τον συντονισμό της μελέτης.

Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι το πιο συχνό πρωτοπαθές κακόηθες νεόπλασμα του ήπατος. Είναι πολύ επιθετικός όγκος με επιβίωση μικρότερη του έτους, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η χειρουργική αντιμετώπιση του όγκου αυτού αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, για την επίτευξη μακροχρόνιας επιβίωσης σε συνδυασμό με καλή ποιότητα ζωής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι εξειδικευμένες μονάδες Χειρουργικής Ήπατος της χώρας μας έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου, παρόμοια με αυτά των αντίστοιχων κέντρων του δυτικού κόσμου. Η μελέτη αυτή έδειξε, επίσης, πως η μονάδα Χειρουργικής Ήπατος- Χοληφόρων- Παγκρέατος της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο στην αντιμετώπιση των πρωτοπαθών νεοπλασμάτων ήπατος.

 

Από τη
Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων