Απεργία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη (16/5) και έχει προγραμματιστεί πορεία προς το υπουργείο Υγείας, το πρωί.

«Δημόσια υγεία ώρα μηδέν», είναι το σύνθημα της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, με βασικό αίτημα επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές προκειμένου «να πάψουν οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε συμμετοχή είτε όλα τα έξοδα». 

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9:00, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

«Με 5,2% δημόσιες δαπάνες υγείας που θα παραμείνουν καθηλωμένες με βάση τις δεσμεύσεις έως το έτος 2022 δεν μπορεί να αναταθεί η δημόσια υγεία», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή την απεργία. 

Κάνει λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και προσθέτει: «Είναι υποκρισία να μιλάει σήμερα η κυβέρνηση για δημόσιο σύστημα υγείας, τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι στο 3,5% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος είναι 1% του ΑΕΠ». 

Ο ιδιωτικός τομέας «ανθεί εκμεταλλευόμενος τις ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», σημειώνει ακόμη ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι κατά 6.000 μικρότερο σε σχέση με το 2014. 

«Τα νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο λαμβάνει μισθούς πείνας, 640 ευρώ μισθό παίρνει ο νεοδιόριστος νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και δεν γίνεται η αυτονόητη ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αν και 3.000 εργαζόμενοι εξαιτίας των συνθηκών εργασίας πάσχουν από καρκίνο ή αυτοάνοσα νοσήματα», τονίζει ακόμη.