Θεσπρωτία: Μένει αναξιοποίητος ο πλούτος των αρωματικών φυτών και βοτάνων στη Θεσπρωτία

Η φύση έχει σταθεί γενναιόδωρη στη Θεσπρωτία, χαρίζοντάς της μια πλούσια ποικιλία από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. 


Ωστόσο η καλλιέργειά τους για συστηματική εμπορία, που συνδέεται με τη μεταποίησή της σε μεγαλύτερη κλίμακα, είναι κάτι σχετικά καινούργιο για τον πρωτογενή τομέα της Θεσπρωτίας. 

Για να αξιοποιηθεί ο πλούτος της τοπικής χλωρίδας, πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Κι αφορούν, κυρίως, στους τρόπους οργάνωσης και γνώσης τεχνικών καλλιέργειας, μεταποίησης και εμπορίας  επώνυμων προϊόντων, από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και την πιστοποίηση της ελληνικής προέλευσης του πολλαπλασιαστικού υλικού», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Χρειάζεται σωστή οργάνωση και επένδυση, που  απαιτεί συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών καθώς οι μικροί κλήροι, που υπάρχουν στην περιοχή, δεν επιτρέπουν μεμονωμένες συνεργασίες με τη βιομηχανίες, γιατί κανείς μόνος του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαράιτητες ποσότητες. 

Επιπλέον μειώνονται τα κόστη της επένδυσης. Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να ευνοηθεί το επιχειρείν. Να υπάρξει εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων του τόπου. Από άκρη σε άκρη ο νομός δηλώνει τη δυναμική και τις προοπτικές του. 

Δείχνει το δρόμο για να αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα και τα παθήματά του, όπως  είναι η αποβιομηχάνιση, η ανεργία, η εγκατάλειψη, η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αυτό, που χρειάζεται είναι η σκέψη η καινοτόμα, η δημιουργική, η θαρραλέα, η επιχειρηματική.