Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις και οι τροπολογίες για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».

Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Ευκλ. Τσακαλώτος: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ομάδες που έχουν υποφέρει»

Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση με ενισχυμένη την εργατική τάξη, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, νωρίτερα σήμερα, κλείνοντας στη Βουλή τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα της κυβέρνησης. «Αυτή είναι η δική μας πολιτική. Κάνουμε κάτι για όλους. Δεν βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, αλλά προσπαθούμε, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, καθώς έχουμε ανάπτυξη, να βοηθήσουμε ομάδες που έχουν υποφέρει», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Προχωράμε στην προοδευτική συμμαχία, με ανθρώπους που δεν αντέχουν το Κέντρο και η Κεντροαριστερά να μιλάνε για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πια ένα όνομα στην Ευρώπη. Και αυτό το όνομα και την αναγνώριση, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το έχουμε σαν Αριστερά. Και σαν Αριστερά θα κατεβούμε σε αυτές τις εκλογές και σαν Αριστερά θα κερδίσουμε».

«Διαβάζω σήμερα στον Τύπο της αντιπολίτευσης ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ανησυχία, έχει σύγχυση, είναι μπερδεμένος και για το σχέδιό μας για το 2019 και για το σχέδιό μας για το 2020. Κύριε πρόεδρε, αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, off the record, είχε ανησυχίες, είχε στενοχώρια, είχε προβληματισμούς, θα είχα μαζέψει να πάω με κάποια παρέα στη Σαντορίνη για 10 ημέρες. Αν, δε, έπαιρνα ένα ευρώ και κάθε φορά που είχαμε αναπαραγωγή αυτής της off the record είδησης, τότε, θα μπορούσα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες. Οπότε το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, με πρόγραμμα και με συμμαχίες», είπε ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019, είναι πάνω από 1 δισ., αλλά κερδίζουμε και 200 εκατομμύρια για τις δόσεις. Τα νούμερα είναι συντηρητικά. Δηλαδή, έχουμε και μια καβάτζα, αν κάτι δεν πάει καλά. Έτσι δουλεύει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς. Δεν μεταμορφώνουμε τους αριθμούς για να κάνουμε πολιτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα για την ανάπτυξη. Γι΄ αυτό το πρόγραμμα, που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, έχει συγκροτηθεί επιτροπή επικαιροποίησής του. Ό,τι λέμε, για παράδειγμα, για τον αγροτικό τομέα ή την κοινωνική οικονομία, το ξαναβλέπουμε και μπορούμε κάποια στιγμή για τις αντιπαραθετικές στρατηγικές ανάπτυξης».

Γ. Κουμουτσάκος: Θα τρομάξει η Τουρκία από την ενότητα των Ελλήνων

Για εγκλωβισμό «σε ένα σπιράλ συνεχούς και επικίνδυνης έντασης» κατηγόρησε την Τουρκία ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, καλώντας την να μην παίζει με τη φωτιά καθώς «αν νομίζει ότι θα τρομάξει τους Έλληνες κάνει λάθος γιατί η ίδια θα τρομάξει από την ισχύ της εθνικής ενότητας».

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Κουμουτσάκος, έθεσε το θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε λόγο για μείζονες και επικίνδυνες εξελίξεις για τις οποίες η ΝΔ δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα πάνω σε μείζονα εξωτερικά ζητήματα» τονίζοντας ότι δεν είναι ώρα να κάνει ασκήσεις εντυπωσιασμού λίγο πριν την αποδρομή της».

Τέλος, χαρακτήρισε ως «μείζον ατόπημα» τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος έκανε λόγο για κυριαρχία υπό αμφισβήτηση στην περιοχή που διεξάγονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί τις απόψεις της Άγκυρας που κινούνται πέρα από τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της θάλασσας που αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος που διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ της ειρήνης

Μήνυμα στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να τηρεί τις διεθνείς συνθήκες, έστειλε από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ της ειρήνης αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχει την ικανότητα αποτροπής προκλητικών ενεργειών.

«Η κυβέρνηση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τόσο δια στόματος του πρωθυπουργού όσο και δια στόματος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας μας, έχουν απαντήσει στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμμένοντας στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Διαχρονικά η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρήνης, σε αυτή τη λογική προσπαθεί να φέρει και τη γείτονα χώρα χωρίς αυτό να δείχνει ότι η χώρα μας δεν έχει και την ικανότητα αποτροπής προκλητικών ενεργειών», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αναγνωστοπούλου.

Εν συνεχεία απαντώντας στον Γ. Κουμουτσάκο, που προειδοποίησε την κυβένρηση «να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα πάνω σε μείζονα εξωτερικά ζητήματα», σημείωσε: «Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όλοι συμφωνούν ότι κάθε δημοκρατική κυβέρνηση έχει και την ευθύνη και την ισχύ να νομοθετεί, σύμφωνα με την εντολή που της έδωσε ο ελληνικός λαός. Αν έχει ή δεν έχει το δικαίωμα η Ελλάδα να επεκτείνει τα σύνορα της, ειδικά αν τα έχει βρει με τους γείτονες της που την αφορούν, δεν πρέπει να γίνεται πλειοδοσία».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr