Πρέβεζα: Ο Κώστας Καρυωτάκης "επέστρεψε" στην Πρέβεζα μέσα από τα μάτια των μαθητών των σχολείων της πόλης

Ο Κώστας Καρυωτάκης αν επέστρεφε σήμερα στην Πρέβεζα θα έβλεπε μια πόλη που δεν τον έχει ξεχάσει. 

Και κυρίως θα έβλεπε τους μαθητές των σχολείων της πόλης να γνωρίζουν όχι μόνο τα ποιήματά του αλλά και την τελευταία του βόλτα λίγο πριν βάλει τέλος στην ζωή του στις 21 Ιουλίου του 1928.

Τα παιδιά των σχολείων της Πρέβεζας εξάλλου, ήταν οι πρωταγωνιστές της σημερινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρέβεζας και θα επαναληφθεί το απόγευμα με θέμα “Η Πρέβεζα του χθες και του σήμερα μέσα από τα μάτια των μαθητών”. 

Η διοργάνωση ανήκει στον Δήμο Πρέβεζας και εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού “Η Πρέβεζα της Τέχνης και του Λόγου-Κ.Καρυωτάκης ” που στόχο έχει μέσα από τη μνήμη και το έργο του ποιητή να πραγματοποιεί δράσεις που θα θυμίζουν κάθε φορά ότι η Πρέβεζα, που δεν πρόλαβε να δει και να ζήσει ο Καρυωτάκης, είναι μια πόλη ζωντανή και δημιουργική, που αγαπάει την Τέχνη και τον Λόγο, την μουσική και την ποίηση, την εικαστική δημιουργία και την καλλιτεχνική έκφραση. 

Το θέμα που δόθηκε στους μαθητές ήταν η Πρέβεζα. Οι μαθητές σε ομάδες με την καθοδήγηση των καθηγητών τους έβγαλαν φωτογραφίες από τοπία, γειτονιές της πόλης, παραλίες, ζωγράφισαν, μελέτησαν και εργάστηκαν πάνω σε λογοτεχνικά κείμενα και τραγούδια. 

Το έργο των μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής της Σαμψούντας εξάλλου που αποτυπώνει το πορτρέτο του Κώστα Καρυωτάκη “κλέβει” τις εντυπώσεις στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου και είναι τοποθετημένο δίπλα σε ένα τραπεζάκι το οποίο θυμίζει το καφενείο “Ουράνιος Κήπος” όπου ο ποιητής ήπιε την τελευταία του βυσσινάδα λίγο πριν βάλει τέλος στην ζωή του. 

Το “στίγμα” της εκδήλωσης έδωσε η Αγγελική Παπαγεωργίου Προϊσταμένη Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Δήμου Πρέβεζας ( η οποία είχε και τον συντονισμό), ενώ η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Ελευθερία Αγγέλη ευχαρίστησε θερμά τα σχολεία (μαθητές και εκπαιδευτικούς) για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Δήμου υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι γίνονται τέτοιες δράσεις στην πόλη. 

Στην συνέχεια το “βήμα” δόθηκε στα παιδιά τα οποία παρουσίασαν τις εργασίες τους. 

Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου επέλεξαν παλιές εικόνες της Πρέβεζας και στην συνέχεια τις φωτογράφησαν όπως είναι σήμερα καταγράφοντας τις αλλαγές που έχουν γίνει στο πέρασμα του χρόνου ενώ οι μαθητές του Β΄ Γυμνασίου παρουσίασαν την εργασία τους για τους “ταρσανάδες” της πόλης εκεί όπου παλιά φτιάχνοντας τα σκάφη. 

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου πραγματοποίησαν αφιέρωμα με απαγγελία ποιημάτων και μελοποιημένους από την Όλγα Κουρεμένου στίχους του Πρεβεζάνου ποιητή και συνθέτη Σπύρου Δήμα, ενώ το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας παρουσίασε τραγούδια αφιερωμένα στην θάλασσα.

Η εκδήλωση επαναλαμβάνεται στις 7.30 το απόγευμα για το κοινό με την συμμετοχή και του νεοσύστατου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Image may contain: 6 people, people on stage, people playing musical instruments and indoor

Image may contain: 7 people, people on stage and people standing