Δύο νέες δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα από 8-8,8% για την ΝΔ στις ευρωεκλογές

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1 η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων ενώ στην έρευνα της Interview για την Βεργίνα Τηλεόραση το προβάδισμα είναι στις 8,8 μονάδες.

Marc: Πρόσθεση ψήφου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1 που διεξήχθη από τις 10 έως τις 14 Μαΐου -μετά την ανακοίνωση του πακέτου παροχών από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο- αναδεικνύει την ΝΔ στην πρώτη θέση με 29,3% έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συγκεκριμένα η δύναμη των κομμάτων -συμπεριλαμβανομένων των άκυρων- είναι η ακόλουθη:
 • ΝΔ: 29,3%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 21,7%
 • ΚΙΝΑΛ: 6,3%
 • Χρυσή Αυγή: 6%
 • ΚΚΕ: 5,1%
 • Ελληνική Λύση: 2,2%
 • Ένωση Κεντρώων: 2%
 • Λαϊκή Ενότητα: 1,3%
 • Μέρα25: 1,2%
 • Ποτάμι: 1,2%
 • ΑΝΕΛ: 1,1%
 • Οικολόγοι: 1%
 • Δημιουργία Ξανά: 1%Marc: Πρόσθεση
ψήφου με αναγωγή

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά των δύο κομμάτων από 7,6% ανεβαίνει στο 8%, με το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί την τρίτη θέση.


Εκτίμηση εκλογικής επίδοσης

Η Marc προχώρησε και στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης των κομμάτων, βάσει διαφορετικών σεναρίων: Το πρώτο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και το δεύτερο με κατανομή των αναποφάσιστων, με βάση τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.
Με το πρώτο
σενάριο η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 9,1% ενώ στο δεύτερο σενάριο μειώνεται στο 5,4%.
Τρίτο σενάριο
-που κατανέμει τους αναποφάσιστους βάσει πολλών παραγόντων και όχι μόνον αναλογικά ή μόνον βάσει κομματικής προέλευσης- καταγράφει το εύρος των ποσοστών που μπορεί να καταγράψουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη από 31,7% έως 36,9% και ο δεύτερος από 23,9% έως και 28,7%.
Στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά τις 40 ποσοστιαίες μονάδες.
Μεγάλη είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην εμπιστοσύνη για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.
Στην ερώτηση πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο, 6 στους 10 απαντούν «όχι και τόσο» ή «καθόλου σημαντικές», σε αντίθεση με το 36,9% που απαντά «πολύ ή αρκετά σημαντικές».Interview: Στο 8,8% το προβάδισμα ΝΔ

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της INTERVIEW που παρουσιάστηκε στην Βεργίνα Τηλεόραση, η ΝΔ είναι σταθερά πρώτη στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές με 8,8% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ίδια έρευνα αναλύθηκαν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στα κρίσιμα θέματα των
προεκλογικών μέτρων της Κυβέρνησης, της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από τη ΝΔ κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Πολάκη, αλλά και των διακοπών του Πρωθυπουργού με το εφοπλιστικό σκάφος.
Αναλυτικότερα,
η ΝΔ με ποσοστό 33%, έναντι 24,2% του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των
ψηφοφόρων «εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές» , ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 7,1% και ακολουθούν η Χ.Α με 6,9% και με μικρή διαφορά 6,6%, το ΚΚΕ.

Οι εκπλήξεις

Από τα λεγόμενα μικρά κόμματα μόνο η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, φαίνεται σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα να …κόβει το νήμα των ευρωεκλογών με
ποσοστό 2.9%. Με την αναγωγή το κόμμα της Ελληνικής Λύσης φαίνεται να βρίσκεται
εντός του Κοινοβουλίου με 3,2% περίπου.
Στις …εκπλήξεις της έρευνας της Interview περιλαμβάνεται για πρώτη φορά το κόμμα ΛΑΟΣ/ΠΑΤΡΙΕ που συγκεντρώνει το 1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων. Σε ανάλογα ποσοστά βρίσκεται η «Δημιουργία Ξανά» με 1.1%, το «ΛΑΕ» 1.0%, οι «Οικολόγοι Πράσινοι» 1.0%.

Δεν επηρεάζονται
από την παροχολογία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως και τις 14 Μαΐου
Το 68% των ερωτηθέντων απαντούν πώς «τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν θα επηρεάσουν την απόφασή τους για το κόμμα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές» ενώ το 45.5% των ερωτηθέντων απάντησαν πώς «η ΝΔ καλώς κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Πολάκη»

Πρόβλημα στη δημόσια εικόνα Τσίπρα οι διακοπές με σκάφος

Οι διακοπές του κ Τσίπρα σε σκάφος εφοπλιστή, σύμφωνα με το 50.4% των ερωτηθέντων «προκάλεσαν πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του Πρωθυπουργού».