Γεννηματά στον ΣΚΑΪ: Ο κ. Τσίπρας παριστάνει τον Ρομπέν των Δασών, αλλά τα παίρνει από τους φτωχούς

«Ο κ. Τσίπρας πήρε από τους Έλληνες 6 δις και τους γυρίζει 800 εκ. και τους λέει ψηφίστε με γιατί σας δίνω αυτά τα ψίχουλα» επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και υποστήριξε πως «οι περικοπές δεν ήταν αναγκαίες, προέκυψαν λόγω της τυχοδιωκτικής πολιτικής του 2015».

«Ο Αλέξης Τσίπρας παριστάνει τον Ρομπέν των Δασών ενώ τα παίρνει απ’ τους φτωχούς, δεν τα παίρνει από τους πλούσιους» είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά και επανέλαβε πως  η κυβέρνηση έχει κλείσει τον κύκλο της. 

Στο πλαίσιο αυτό μοίρασε τα πυρά της στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρος της ΝΔ: «Ο ένας είναι δεμένος με την καρέκλα της εξουσίας, ο άλλος είναι πωρωμένος με την καρέκλα της εξουσίας».

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» με τον Γιώργο Αυτιά:

Να ενισχυθούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές για να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη. Να πάρουμε τη δύναμη στις εθνικές εκλογές ώστε να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα .

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πόση ανταπόκριση, αγάπη και συμμετοχή υπάρχει αυτή την περίοδο. «Επιστρέφουμε» λένε κάποιοι. Σημασία όμως έχει να υπάρχει μία ισχυρή Προοδευτική Παράταξη στον τόπο. 

Θα είμαστε τρίτο κόμμα και θα έχουμε και μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που λένε οι δημοσκοπήσεις Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη. Θα αναμετρηθούμε στην κάλπη. Τώρα οι πολίτες έχουν μέτρο σύγκρισης, μας μετρούν όλους και τοποθετούνται ξανά. Τώρα έχει αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο όλων και θα δείτε ότι θα είμαστε πράγματι η έκπληξη αυτών των εκλογών. 

Έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία και ζητάμε τη δύναμη για να κάνουμε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στις εθνικές εκλογές που ακολουθούν. Γιατί υπάρχουν δύο μεγάλα ζητούμενα από τις ευρωεκλογές. 

Το πρώτο είναι να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη, να ενισχυθούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο μην το υποτιμάτε. Το δεύτερο είναι τα πολιτικά μηνύματα για τον τόπο. Εκεί λοιπόν χρειάζεται να πάρουμε τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα στις εθνικές εκλογές.

Με τις εκλογές και με τη δύναμη που θα μας δώσουν οι Έλληνες πολίτες θα δουν μία άλλη μέρα, μία καλύτερη μέρα. Όχι λοιπόν ψήφο στη ΝΔ στις ευρωεκλογές, που σημαίνει ψήφο στον Βέμπερ, ψήφο στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, σε αυτούς που μας επέβαλαν τη σκληρή λιτότητα, σε αυτούς που διαλύουν το κοινωνικό κράτος.


Κάθε ψήφος στη ΝΔ σε αυτές τις εκλογές είναι ένα «ΝΑΙ» στη λιτότητα, να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία χωρίς να αλλάξουμε τίποτα από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας. Όχι ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε ψήφος στον κ. Τσίπρα σε ευρωεκλογές σημαίνει «ΝΑΙ» σε μία χαοτική ευρωπαϊκή Αριστερά, που δεν ξέρετε ούτε το πρόσωπό τους, ούτε από ποιον ενισχύεται. Η ευρωπαϊκή Αριστερά που όλα τα χρόνια της κρίσης ήταν απέναντι στα προγράμματα στήριξης που δόθηκαν στον ελληνικό λαό.

Πήρε 6 δισ από τους συνταξιούχους για να τους επιστρέψει 800 εκατ. λίγο πριν τις εκλογές.

Στον ελληνικό λαό λέω: «γυρίστε την πλάτη σε αυτούς που σας περιφρονούν». Χθες το βράδυ χιλιάδες άνθρωποι – και αυτό δείχνει πόσο πολύ το είχαν ανάγκη, δεν περίμεναν ούτε να ξημερώσει – πήγαν στα ATM για να πάρουν αυτή την περίφημη «13η σύνταξη». 


Διαπίστωσαν ότι ακόμα και σε αυτό τους κορόιδεψε για άλλη μία φορά, γιατί είναι κουτσουρεμένο από παρακρατήσεις και φόρους. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι δεν υπάρχει 13η σύνταξη γιατί όταν σου έχουν κόψει τη 12η δεν μπορεί να σου λένε ότι σου δίνουν τη 13η. 

Έχει πάρει από τους συνταξιούχους 6 δις ευρώ (όχι από τους πλούσιους που έλεγε) και δίνει 800 εκατομμύρια ευρώ και τους λέει από πάνω ότι «σας κάνω πάρα πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση, θαυμάστε με, χειροκροτήστε με, ψηφίστε με, μου χρωστάτε γιατί σας γυρίζω πίσω αυτά τα ψίχουλα» τα οποία ο ελληνικός λαός τα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. 

Όμως ο συνταξιούχος για τον οποίο μιλάμε, είναι ένας άνθρωπος υπερήφανος και αξιοπρεπής που κατάντησε να ζει στη μιζέρια εξαιτίας των περικοπών που δεν ήταν αναγκαίες και προέκυψαν λόγω της τυχοδιωκτικής πολιτικής του κ. Τσίπρα το 2015. 

Της πολιτικής που κατάντησε τον συνταξιούχο να μην μπορεί να βγει από το σπίτι του, να μην μπορεί να στηρίξει τα παιδιά του και τα εγγόνια του, να τον κοιτούν στα μάτια για ένα δώρο και να μην μπορεί να το δώσει. 

Γυρίζει την τελευταία ώρα λόγω των εκλογών και τι λέει ο κύριος Τσίπρας: «Θα τα ξεχάσετε όλα αυτά τώρα, σας ξέρω, σας έχω, όπως λέει η κυβέρνηση του, γιατί θα σας δώσω τώρα 5 ευρώ και θα έρθετε να με ξαναψηφίσετε». Από την άλλη είναι οι 120 δόσεις. Μα όπως τις έφερε ο κύριος Τσίπρας τις κατάντησε 24. 

Οι πιο αδύναμοι, οι μικρές ομόρρυθμες έχουν 24 δόσεις, δεν έχουν 120. Φωνάζουμε τόσες μέρες στη Βουλή να το διορθώσουν. Δεν διορθώθηκε, έτσι το ψήφισαν. Άλλη μία τεράστια κοροϊδία! Εμείς λέμε 120 δόσεις για όλους. Και κάνουν κάτι ακόμη χειρότερο. 

Εκβιάζουν τους νέους συνταξιούχους, που με τον νέο νόμο Κατρούγκαλου έχουν φοβερές μειώσεις λέγοντάς τους: «χρωστάτε; Για να μπείτε στις δόσεις θα δεχθείτε να γίνει κούρεμα στη σύνταξη που θα πάρετε». Άρα ή θα πάρουν ψίχουλα για σύνταξη ή δεν έχει τίποτα, καμία ρύθμιση. Εκβιασμός ωμός.

Όχι άλλη κοροϊδία. Υπάρχει υπερηφάνεια. Εμείς είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του Έλληνα πολίτη και του συνταξιούχου και του νέου ανθρώπου.

“Ζωή με χαρτζιλίκια”; Η νέα γενιά δεν πρέπει να είναι όμηρος στη χώρα μας

Το σχέδιο μας το έχουμε πει πολλές φορές. Από το 29% στο 20% ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση του ΦΠΑ και στις δύο κλίμακες δύο μονάδες και βέβαια πριν από όλα, αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 


Αν δεν αλλάξουμε το 3,5% θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας και δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη και να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα του κ. Τσίπρα. 

Η δέσμευση που υποχρέωσε τη χώρα να δεχθεί για τόσο ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ του ζητούσαν 5 και τα αποδέχτηκε, στην πράξη δίνει 10 για να έχει υπέρ πλεονάσματα και να έρχεται να παριστάνει τον «Ρομπέν των Δασών», ενώ στην πραγματικότητα τα παίρνει από τους φτωχούς. Το επαναλαμβάνω δεν τα παίρνει από τους πλούσιους. 

Εάν λοιπόν αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτό χρειάζονται οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις: κίνητρα, ανάσα, οξυγόνο για να πάρουν μπροστά και να αντέξουν. 

Άντεξαν γονατισμένοι στα χρόνια της κρίσης μπορούν τώρα να κάνουν θαύματα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Εμείς λέμε για κάθε νέα θέση εργασίας, για 100 ευρώ που θα πληρώνουν για το μισθό του άνεργου που προσλαμβάνουν θα απαλλάσσονται από τη φορολογία για 150.

Από την αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα ξεκινάμε. Όλα τα άλλα είναι κοροϊδία, όλα τα άλλα σημαίνουν ότι από κάποιους κόβεις και κόβεις από τους πολλούς και όχι από τους λίγους και μοιράζεις φιλοδωρήματα. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον των παιδιών μας. Να ζουν με χαρτζιλίκια. Γιατί αυτό κάνει αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας. Δεν πρέπει η νέα γενιά να είναι όμηρος .

Ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κύριος Μητσοτάκης έχουν δικαίωμα να βάζουν όρια στα όνειρα των νέων παιδιών

Εμείς λέμε ότι πρέπει να πάρει μπροστά η ανάπτυξη με τη στήριξη των μικρομεσαίων και με την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν μπορεί να έχουμε τόσες περιφέρειες της Ελλάδας στον κατάλογο της φτώχειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουμε τόσο μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. 


Είναι εγκληματικό αυτό που γίνεται. Με το επίδομα εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης που λέγαμε εμείς, υπήρχε η δυνατότητα να βγει ο άνεργος και ο φτωχός από το περιθώριο και να ξαναμπεί στην παραγωγή, στη δουλειά να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του. Τώρα ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται με το να του δίνει ένα μικρό επίδομα γιατί όπως λέει «ο νέος πρέπει να βγει από το παιδικό του δωμάτιο». 

Έτσι όμως τον κρατά σε αυτή την κατάσταση, του στερεί τη δυνατότητα να βρει μία δουλειά, τον κρατά σε μία σχέση ομηρίας, σε μία πελατειακή σχέση. Αυτό είναι τελικά το πελατειακό κράτος. Από την άλλη έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και λέει στον νέο: «εσύ μέχρι ψυκτικός επειδή μένεις στο Περιστέρι». Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Τα χάσματα ανάμεσα στις γειτονιές της Αθήνας έχουν γεφυρωθεί από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κύριος Μητσοτάκης έχουν δικαίωμα να βάζουν όρια στα όνειρα των νέων παιδιών.

Παλαιοκομματικές λογικές με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και προσπάθεια άλωσης του Κράτους. Αυτή είναι η «Νέα Δεξιά» του κ. Τσίπρα

Τσακώνονται και σκοτώνονται με τις κοκορομαχίες που παρακολουθούμε στη Βουλή, ακριβώς για να κρύψουν ποιοι πραγματικά είναι, πόσο μοιάζουν στις συντηρητικές πολιτικές που ο ένας εφαρμόζει και ο άλλος πρεσβεύει και ελπίζει πως όταν θα έρθει θα τις εφαρμόσει. Ήρθε ο κ. Τσίπρας ως «πρώτη φορά Αριστερά» και έφτιαξε τη Νέα Δεξιά. 


Συντηρητικές πολιτικές, συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά, στηρίζεται στην καραμανλική συνιστώσα, έχει μέσα στελέχη της Δεξιάς που τον κρατάνε και τώρα στην εξουσία. 

Ένας πολιτικός αχταρμάς, με παλαιοκομματικές λογικές με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με προσπάθεια άλωσης του Κράτους. Αυτές δεν είναι οι πρακτικές της Δεξιάς; Αυτά δεν ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια; Αυτά δεν είχαν αλλάξει επί ΠΑΣΟΚ;

Όσο δεν υπάρχει η αντίληψη της εθνικής συνεννόησης τα προβλήματα του ελληνικού λαού θα συνεχίζονται και θα διαιωνίζονται.

Εδώ και έναν χρόνο λέω ότι πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. Το επανέλαβα και στην τελευταία, απαράδεκτη συζήτηση πεζοδρομίου που έγινε στη Βουλή. Είδαν όλοι σε αυτή την συζήτηση που ήταν τόσο ξένη με τα προβλήματα του ελληνικού λαού, γιατί η χώρα είναι καθηλωμένη 10 χρόνια στην κρίση. 


Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι πολιτικό, είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό. Αυτός ο διχασμός, η τοξικότητα, η πόλωση, ήταν ακριβώς η αιτία που είμαστε καθηλωμένοι 10 χρόνια και δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια. Τους είπα τότε «ελάτε για να σώσουμε την τιμή της πολιτικής, να ψηφίσουμε από κοινού έξι μέτρα που στηρίζουν τους πιο αδύναμους, μέτρα κοινής αποδοχής και μόλις θα ψηφίσουμε να προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές».

Όσο δεν υπάρχει η αντίληψη της εθνικής συνεννόησης τα προβλήματα του ελληνικού λαού θα συνεχίζονται και θα διαιωνίζονται. Όσο δεν υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει επιτέλους να έχουμε ένα σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας και ταυτότητας για να δούμε πως θα πάρει μπροστά η ανάπτυξη και πως θα έχουμε σύγχρονα κοινωνικό κράτος.

Ο ένας δεμένος στην καρέκλα της εξουσίας, ο άλλος περιμένει να κάτσει στην καρέκλα της εξουσίας. Τι χρειάζεται ο τόπος δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους δύο

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι χρειάζεται ο τόπος. Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κλείσει τον κύκλο της, μόνο ζημιά κάνει όσο παραμένει στη χώρα. Είναι δεμένοι με την καρέκλα της εξουσίας. Αυτή είναι η κατάσταση τώρα. 


Ο ένας δεμένος με την καρέκλα της εξουσίας ο άλλος περιμένει για να καθίσει στην καρέκλα της εξουσίας. Το ερώτημα είναι: Ποιος νοιάζεται για τον ελληνικό λαό; Λοιπόν εμείς νοιαζόμαστε, γι αυτό είμαστε εδώ. Για αυτό είμαι εδώ εγώ. Αυτό έμαθα, δίπλα στον Γ. Γεννηματά μιας και το αναφέρετε. Έμαθα να νοιάζομαι για αυτό ασχολούμαι με την πολιτική όλα αυτά τα χρόνια.

Ισχυρό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές με ανθρώπους που γυρίζουν όλη την Ελλάδα, καταξιωμένοι ο καθένας στο χώρο του

Είμαστε ανανεωμένοι, κουβαλάμε την εμπειρία μας, έχουμε τις ρίζες μας. δεν ξεφυτρώσαμε από το πουθενά στην πολιτική ζωή. Υπάρχει ενότητα στον χώρο, πραγματική ενότητα, πολιτική ενότητα. Δουλεύουμε όλοι μαζί υπάρχει νέο αίμα, νέα παιδιά πολύ ικανά. 28 χρονών είναι ο Γραμματέας μας 30 χρόνων, 40ρηδες οι εκπρόσωποι Τύπου.


 Ισχυρότατο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές με ανθρώπους που γυρίζουν όλη την Ελλάδα, καταξιωμένοι ο καθένας στο χώρο του. Αποφύγαμε τη λογική ότι θα πρέπει το ψηφοδέλτιο να έχει οπωσδήποτε κάποιους πολύ αναγνωρίσιμους είτε γιατί ασχολούνται με το θέαμα είτε για οτιδήποτε άλλο.

Όχι ότι δεν υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους άνθρωποι ικανότατοι να δώσουν τη μάχη στην πολιτική αλλά δεν μπορεί να είναι αυτό το σκεπτικό για τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου. Επιστρέφει η πολιτική έτσι όπως την έμαθα εγώ και νομίζω ότι αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τόπος για να γυρίσει σελίδα.

Δεν δελεάζομαι από κανέναν, ακούω μόνο την εντολή που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός.

Εμείς θα μπούμε σε κυβέρνηση αν πάρουμε διερευνητική εντολή το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Εμείς συμπλήρωμα κανενός δεν είμαστε. Αυτό δεν τους αρέσει και γι αυτό μας πολεμούν όλοι. Έχουμε έναν ανοιχτό πόλεμο από παντού. 


Ούτε φοβόμαστε, ούτε πτοούμαστε. Ό,τι και αν έκαναν, δεν έπιασε. Δεν δελεάζομαι από κανέναν, ακούω μόνο την εντολή που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός. Έχουμε το «Σχέδιο Ελλάδα», τη μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Την έχω στο τραπέζι, την έχω εξηγήσει δημόσια, έχουμε φτάσει την εξειδίκευση σε σημείο προτάσεων νόμου, έχουμε έτοιμες διατάξεις. Τους καλώ να τις σχολιάσουν, να τις απαντήσουν, να μας πουν πού συμφωνούν ή διαφωνούν. Εκείνοι θα πρέπει να έρθουν σε μας. 

Αυτή τη δύναμη ζητώ από τον ελληνικό λαό. Να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουμε με βάση ένα πρόγραμμα. Χρειάζεται προγραμματική συμφωνία και η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη σε μία κυβέρνηση για να έχει τη δύναμη και την αξιοπιστία να πάει να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και να αλλάξει τους όρους του κ. Τσίπρα, δηλαδή να μας βγάλει τη θηλιά από το λαιμό. Αν δεν το κάνει αυτό η επόμενη κυβέρνηση, αν δεν έχει αυτή τη δύναμη δεν μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε.

Δεν είμαστε ερωτευμένοι με την καρέκλα.

Καμία δέσμευση για τα εθνικά μας ζητήματα από μια κυβέρνηση που βρίσκεται στο τέλος της θητείας της.

Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση τα ελληνοτουρκικά. Δεν ξέρω αν παρατηρήσατε ότι σε αυτή την περίφημη συζήτηση στη Βουλή, σε αυτό το «μακελειό» που ζήσαμε, δεν βρήκαν να πουν μία κουβέντα. 


Δεν μπόρεσαν ούτε σε αυτό το σημείο να στείλουν ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι τουλάχιστον στα εθνικά ζητήματα υπάρχει ομοψυχία. Για να είναι αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά μας θέματα, εκτός από την ασφάλεια που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι πάρα πολύ σημαντική, χρειάζεται ενιαίο εσωτερικό μέτωπο και εθνική γραμμή. 

Να μην ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση τη γραμμή του Σκοπιανού. Οδήγησε σε τεράστια παραχώρηση για τα εθνικά μας συμφέροντα ο χειρισμός του Σκοπιανού. Μην δούμε κάτι αντίστοιχο στα ελληνοτουρκικά. Καμία δέσμευση δεν πρέπει να αναληφθεί από αυτή την κυβέρνηση για τα εθνικά μας ζητήματα και μάλιστα τώρα στο τέλος της θητείας της.

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΕΠΤΑ»:

Με ευθύνη Τσίπρα και Μητσοτάκη απουσιάζει εντελώς η ουσία, το ήθος και το ύφος από τον προεκλογικό διάλογο.


Παρ’ όλο που είναι εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές, θα κρίνουν το εάν θα μπορέσουμε να βάλουμε επιτέλους ένα φρένο στις πολιτικές της συντήρησης, στη βία, στο λαϊκισμό, στην ξενοφοβία, στο φασισμό, που ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος. 


Έχουν φροντίσει εδώ στην Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, να μην υπάρχει καμία συζήτηση για όλα αυτά, να μην υπάρχει κανένα είδος εθνικής συνεννόησης για ν’ αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του κ. Ερντογάν που κλιμακώνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο και βέβαια, απουσιάζει τελείως το ήθος και το ύφος που θα έπρεπε να έχει αυτός ο προεκλογικός διάλογος.

Κοκορομαχία χωρίς περιεχόμενο που μονάχα νέα αδιέξοδα δημιουργεί. 
Για όσους παρακολούθησαν την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή αλλά και για μένα που συμμετείχα, ήταν πραγματικά σοκαριστικό. Κοκορομαχία χωρίς περιεχόμενο. Μονάχα αδιέξοδο υπάρχει μετά από μια τέτοια συζήτηση. Έχουν αναμίξει οικογένειες, λάσπη στον ανεμιστήρα κι από τις δυο πλευρές. 


Εγώ πραγματικά σκέφτομαι μερικές φορές πώς αισθάνονται τα παιδιά τους όταν παρακολουθούν μια τέτοιου είδους συζήτηση, τί αμηχανία μπορεί να νιώθουν. Και τελικά, πόσο βοηθά αυτή η συζήτηση την πολιτική ζωή του τόπου; Πόσο βοηθά στο να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μέση ελληνική οικογένεια σήμερα; Καθόλου. Είναι πάρα πολύ μακριά από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όλη αυτή η συζήτηση, η οποία αν θέλετε μας προσβάλλει όλους. 

Προσβάλει τους πολίτες, μας προσβάλλει ως πολιτικούς, πληγώνει την αξιοπρέπεια και των πολιτικών και της πολιτικής. Όλη αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει. Γιατί όλη αυτή τη σύγκρουση, μετά από δέκα χρόνια που βρισκόμαστε μέσα στην κρίση και στα μνημόνια, την πληρώνει πανάκριβα ο ελληνικός λαός. 


Είναι κατάντια, είναι κατήφορος. Για την Προοδευτική, Δημοκρατική Παράταξη, είναι διαρκής η προσπάθεια και σήμερα αλλά και στο παρελθόν να κρατάμε την πολιτική αντιπαράθεση σε ένα επίπεδο. Ακόμα και στις πιο σκληρές και δύσκολες ημέρες αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, το επίπεδο ποτέ δεν ήταν όπως αυτό που παρακολουθήσαμε. 


Υπήρχε πάντα μια αν θέλετε πολιτική δεοντολογία, μπορεί να ήταν σκληρές οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά τουλάχιστον από τη μεριά μας δεν ήταν ποτέ προσωπικές. Γιατί εμείς στην πολιτική δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε αντιπάλους. Εάν μπεις στη λογική ότι στην πολιτική τους άλλους πρέπει να τους αντιμετωπίσεις ως εχθρούς, τώρα το επόμενο βήμα είναι η προσωπική εξόντωσή τους και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια. 

Η ευθύνη για τις πολιτικές λιτότητας βαραίνει την Ευρωπαϊκή Δεξιά. Η μόνη ελπίδα είναι να δυναμώσουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές.
Η ευθύνη για όλη αυτή την πολιτική που περιγράψατε, βαραίνει κατά κύριο λόγο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Δεξιά. 


Η πολιτική της διαρκούς λιτότητας, είναι αυτή που διαλύει την Ευρώπη, που καταστρέφει το κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η δική μας διαφωνία και διαφορά που ξεχωρίζει εμάς τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη. Η στήριξη ακριβώς του κοινωνικού κράτους, για να μην επικρατήσει η ανασφάλεια, ο φόβος, στοιχεία που δίνουν χώρο στην Ακροδεξιά και στους κάθε λογής λαϊκιστές στην Ευρώπη. 


Εγώ δε θ’ αρνηθώ ότι οι σοσιαλιστές έκαναν λάθη τα τελευταία χρόνια. Πράγματι έγιναν λάθη, πράγματι έδειξαν οι ηγεσίες των σοσιαλδημοκρατών σε διάφορες χώρες ν’ ακολουθούν την οικονομική πολιτική, τη συντηρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, να γίνονται πολλές φορές παρακολούθημα και αυτό απογοήτευσε πάρα πολύ τον κόσμο και το πληρώσαμε οι σοσιαλιστές, σε όλη την Ευρώπη. 

Θεωρώ όμως ότι τα χρόνια πέρασαν, εμπειρία έχουν αποκτήσει όλοι, έχουν καταλάβει τα λάθη. Οι σοσιαλιστές σε όλες συνεδριάσεις και στα συνέδρια του κόμματός μας που συμμετέχω, έχουν γυρίσει σελίδα, μιλούν για μια ριζοσπαστική ατζέντα, για την αναβίωση της κοινωνικής πολιτικής. Μιλούν για αύξηση του κατώτερου μισθού, για αύξηση της κατώτερης σύνταξης έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν με αξιοπρέπεια, μιλούν για αύξηση του επιδόματος ανεργίας. 


Άρα έχουν μια πραγματικά νέα ατζέντα και θεωρώ ότι αν έχει μια ελπίδα αυτή τη στιγμή η Ευρώπη να διατηρηθεί, να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση, να υπάρξει αυτή η Ευρώπη της αλληλεγγύης που θέλουμε, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, η μόνη ελπίδα είναι να δυναμώσουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές. 

Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής τώρα για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι, αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή και στην Ελλάδα. Αυτό που ζητώ λοιπόν σήμερα από τους πολίτες, είναι να στείλουν μήνυμα αλλαγής. Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής τώρα. Και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. 


Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ενίσχυση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αλλά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι τί σημαίνει να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές αλλά και τί σημαίνει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. 


Ψηφίζοντας λοιπόν Νέα Δημοκρατία, ενισχύουν την Ευρωπαϊκή Δεξιά, ενισχύουν τον κ. Weber, δηλαδή την ουσία της συντήρησης, τους εμπνευστές της λιτότητας, που διαλύουν όλα αυτά τα χρόνια την Ευρώπη. Είναι λοιπόν σα να λέει ο ελληνικός λαός, ναι, συνεχίστε σε αυτή την πορεία, συνεχίστε σε αυτά τα προγράμματα που μας επιβλήθηκαν και εμάς εδώ και μας έκαναν δύσκολη τη ζωή, όλη αυτή την τελευταία δεκαετία. 
Ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, ενισχύεται η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της χαοτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς η οποία πρέπει να θυμίσω στον ελληνικό λαό, ότι τα χρόνια της κρίσης ήταν απέναντι στους αγώνες μας και στις προσπάθειές μας, διαφωνούσαν με τα προγράμματα υπέρ του ελληνικού λαού. Διαφωνούσαν με τη βοήθεια απέναντι στον ελληνικό λαό. 


Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές, τί σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και πώς αυτό θα επηρεάσει στην ουσία τη χώρα μας. Γιατί την επόμενη μέρα, θα συνομιλήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη νέα Commission και θα πρέπει να δούμε και τις αλλαγές στους όρους και τις δεσμεύσεις που μας έχει φέρει η κυβέρνηση αυτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας είναι απλά παρατηρητής στις συναντήσεις που κάνει η ηγεσία του PES πριν από τις Συνόδους Κορυφής δεν είναι μέλος, δεν έχει σχέση με το PES. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. 


Διότι είναι λογικό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, όταν έβαλαν πλάτη για την Ελλάδα, για να μη βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης με την τυχοδιωκτική πολιτική του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του ’15, να θέλουν να είναι από κοντά, να παρακολουθούν τη χώρα και να βλέπουν τον Πρωθυπουργό της πριν τις συνεδριάσεις των Συνόδων Κορυφής. 

Γιατί αλλοίμονο αν η Ελλάδα μετά από τόση βοήθεια που πήρε από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, δε συμφωνούσε με τις θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις Συνόδους Κορυφής, θα ήταν το λιγότερο αχαριστία. 

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έκαναν μια τεράστια προσπάθεια να χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ την κρίση. Το’ να χέρι νίβει τ’ άλλο…


Κοιτάξτε, η ανευθυνότητα που έδειξαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία τα πρώτα χρόνια της κρίσης, μας οδήγησαν και στο να καθυστερήσουμε πάρα πολύ να βγούμε από αυτήν και ν’ ακριβύνει και το κόστος της προσπάθειας για τους Έλληνες πολίτες. Προσπαθώντας λοιπόν να κρύψουν αυτή την ανευθυνότητα, καλλιεργήθηκαν διάφορα σενάρια και μάλιστα κάποια από αυτά ήταν σενάρια συνωμοσίας. 


Θυμάστε ότι επικράτησε για πάρα πολύ καιρό η συζήτηση, ότι η χώρα δεν έπρεπε να μπει στα μνημόνια, ότι η κρίση προκλήθηκε από τα μνημόνια και ότι κάναμε χρήση των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων, επειδή παραποιήθηκαν τα στοιχεία της χώρας και κάποιοι είχαν συμφέρον να φέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα και να οδηγήσουν την Ελλάδα στην καταστροφή.


Και ότι ενώ τα οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν ήταν τέτοια που να την οδηγούν σε κρίση και μνημόνια, κάποιοι ήταν προδότες, Γερμανοτσολιάδες, δοσίλογοι, αυτά λέγονταν τότε στις πλατείες των αγανακτισμένων και έβαλαν την Ελλάδα σε αυτή την περιπέτεια.


Σήμερα, μετά την αμετάκλητη αθώωση του κ. Γεωργίου, είναι ολοφάνερο ότι αυτά τα σενάρια συνωμοσίας κατέρρευσαν. Και είναι πια ολοφάνερο, ότι τα στοιχεία ήταν αληθινά, το έλλειμμα ήταν δυσθεώρητο, ήταν πάνω από 15% και αυτό σήμαινε ότι η Ελλάδα είχε μια τεράστια ανάγκη στήριξης και δανεισμού αφού δε μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές. 


Σε μια Ευρώπη η οποία ήταν ανέτοιμη ακόμα να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να βοηθήσει, δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός στήριξης, όλο το βάρος έπεσε πάνω στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μια τεράστια προσπάθεια η οποία κρατάει μέχρι σήμερα, να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, τα έχω πει πολλές φορές, το’ να χέρι νίβει τ’ άλλο… 


Έχετε ακούσει ποτέ τον κ. Τσίπρα να μιλά για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004-2009 που εκτόξευσε το έλλειμμα και οδήγησε στην πραγματικότητα στην κρίση; Έχετε ακούσει ποτέ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει κριτική, να κάνει αυτοκριτική, να κάνει μια κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησής τους; 


Τους έχετε ακούσει ποτέ ν’ αποδέχονται στη Βουλή όταν τους ζητώ να γίνει Εξεταστική για την οικονομία, από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα, για να δούμε τί έπαιξε, τί κάναμε λάθος σε αυτή τη χώρα; Τους έχετε ακούσει ποτέ ν’ αποδέχονται, να ελέγξουμε τα οικονομικά της χώρας μας για όλα αυτά τα χρόνια και ν’ αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες; Δε θέλουν καμία συζήτηση για όλα αυτά. Γιατί τους βολεύει πάρα πολύ. 

Πάντα προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό συμφέρον. 
Τώρα λοιπόν όμως, ξαναγνωριζόμαστε όλοι, ξανακρινόμαστε όλοι, τώρα οι πολίτες ξέρουν την αλήθεια για τότε, έχουν μέτρο σύγκρισης για σήμερα κι επανατοποθετούνται. Και επιστρέφουν στο Κίνημα Αλλαγής, επιστρέφουν στη Δημοκρατική Παράταξη και ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι εμείς είμαστε εγγύηση. 


Είμαστε εγγύηση για τη δημοκρατία, είμαστε εγγύηση για τα εθνικά ζητήματα, είμαστε εγγύηση για την ανάπτυξη, είμαστε εγγύηση για τα έργα που άλλαξαν την εικόνα της χώρας, είμαστε εγγύηση για το κοινωνικό κράτος που απλά δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ. 

Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να κυβερνηθεί ο τόπος μ’ ένα πνεύμα εθνικής συνεννόησης
Η δύναμη που θα δώσει στο κάθε κόμμα, ο τρόπος με τον οποίο θα μας κατατάξει όλους, θα μας βάλει στη θέση μας και θα μας αναγκάσει όλους να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. 


Αυτό λοιπόν που ζητάω εγώ από τον ελληνικό λαό, είναι ν’ αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη που έχει, έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του, να πάει να ψηφίσει και τώρα στις ευρωεκλογές. 

Όχι στην αποχή, όχι στον καναπέ, όλοι στην κάλπη, αυτή τη δύναμη αξιοποιήστε την, στείλτε το μήνυμα αλλαγής τώρα, δώστε δύναμη ανατροπής και στις εθνικές εκλογές αναγκάστε μας όλους να καθίσουμε, να συνεννοηθούμε και να μπορέσει επιτέλους η χώρα ν’ αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση και τα μνημόνια. 

Οι Έλληνες να μην κάνουν πλάνο δόσεων στην Εφορία αλλά πλάνο για το μέλλον τους. 
Ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στις επενδύσεις για αυτό επέλεξε την υπερφορολόγηση. Όμως, αυτή η πολιτική υπερφορολόγησης χωρίς ανάπτυξη, έχει ημερομηνία λήξης. Γιατί; Γιατί καταδικάζει την οικονομία σ’ έναν αργό θάνατο. 


Δε θα μπορούν για πολύ ακόμα οι Έλληνες ν’ ανταποκρίνονται σε αυτές τις ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί. Ήδη τα έσοδα είναι μειωμένα. Δε μπορούν, έχουν γονατίσει και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δεν πάει άλλο. Του το λέμε με κάθε τρόπο. 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε ευρώ που επιστρέφει σε μια ελληνική οικογένεια, κάθε ευρώ είναι αναγκαίο. Όμως, εγώ πραγματικά στενοχωριέμαι βλέποντας τη συμπεριφορά του Πρωθυπουργού απέναντι στις ελληνικές οικογένειες, γιατί αυτό που γίνεται παραμονές των εκλογών, είναι η μεγαλύτερη περιφρόνηση που μπορεί να γίνει στον ελληνικό λαό ο οποίος έχει μια περηφάνια, έχει μια αξιοπρέπεια. 


Γιατί είναι σα να του λέει, «ξέχασε ό,τι σου έκανα, ξέχασε ότι σου έχω πάρει 10 από τη μία τσέπη, ότι σ’ έχω γονατίσει, ότι σ’ έχω κάνει να ζεις μέσα στη μιζέρια, ότι από κει που ήσουν ένας υπερήφανος συνταξιούχος, σ’ έχω κάνει να μη μπορείς να βγεις από το σπίτι σου και να μη μπορείς να δώσεις ένα δώρο στα εγγόνια σου. Ξέχασέ τα όλα, γιατί σου πετάει τώρα ένα κομματάκι και έρχονται εκλογές κι εγώ είμαι σίγουρος ότι θα σε κάνω να τα ξεχάσεις. Γιατί σ’ έχω», όπως λέμε. 


Οι Έλληνες απαιτούν αξιοπρέπεια. Τί είχαν σχεδιάσει; Αφού είχαν σχεδιάσει τόσον καιρό, γιατί το δώρο Πάσχα το έδωσαν μετά το Πάσχα και πριν τις εκλογές; Κοροϊδευόμαστε τώρα; Δηλαδή υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας αυτό το πράγμα. Ήρθαν να δώσουν δώρο Πάσχα μετά το Πάσχα, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα επίδομα εκλογών που θα εξανεμιστεί αμέσως μετά, γιατί έρχεται η μείωση του αφορολόγητου. 


Η 13η σύνταξη έρχεται όταν παίρνει κάποιος τη 12η. Εδώ ο κ. Τσίπρας έχει κόψει τη 12η σύνταξη από τους συνταξιούχους και οι συνταξιούχοι το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Τους κόβει μια σύνταξη κάθε χρόνο εδώ και 5 χρόνια, τους έχει πάρει 6 δις από τους συνταξιούχους κι έρχεται τώρα και τους λέει «πάρτε 800 εκατομμύρια και τη βαφτίζω 13η σύνταξη και θέλω να και να με ψηφίσετε και να είστε κι ευχαριστημένοι και να πείτε και ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ».


Οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά είναι απίστευτες. Γονάτισαν τους συνταξιούχους και μάλιστα χωρίς λόγο γιατί το ασφαλιστικό σύστημα είχε φύγει από την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Επανήλθε μετά τις τυχοδιωκτικές πολιτικές το ’15. 


Τους έχει πάρει 10, το λέω πάρα πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και τώρα, τους έχει πάρει 10 και επιστρέφει ένα και θεωρεί ότι αυτό είναι και μεγάλη επιτυχία και πρέπει να ξεχαστούν όλα. Όχι. είναι υποχρέωσή του και δεν έπρεπε να έχει πάρει τα 10. Και αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι Έλληνες δε μπορεί να κάνουν πλάνο δόσεων στην Εφορία. Πρέπει να κάνουν πλάνα για το μέλλον τους. 

Να ψηφίσουμε όλοι μαζί βασικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας και να πάμε άμεσα σε εκλογές.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%. Για να έχουμε πόρους να δώσουμε κίνητρα για την ανάπτυξη και για την κοινωνική πολιτική και βέβαια πρέπει να μπει μπροστά ή ανάπτυξη στη χώρα, να παραχθεί νέος πλούτος. 


Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους, π.χ. στους μικρομεσαίους από το 29% να πέσει στο 20% και 2 μονάδες να μειωθεί ο ΦΠΑ και στις δύο κλίμακες. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για να μπορέσουν ν’ αναπνεύσουν τα νοικοκυριά. 

Και βέβαια να καταργηθεί η διάταξη για τη μείωση του αφορολόγητου. 
Όλα αυτά δεν είναι κούφια λόγια του αέρα. Έχουμε εξειδικευμένες διατάξεις και τις έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου στη Βουλή. Ανά πάσα στιγμή, προκαλούμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να έρθουν και από κοινού να ψηφίσουμε. Τους το είπα και στη Βουλή, μετά απ όλη αυτή τη λάσπη και την κοκορομαχία που ζήσαμε εκεί. 


Τους κάλεσα αν θέλουμε να σώσουμε την τιμή της πολιτικής, ελάτε όλοι μαζί να ψηφίσουμε 6 μέτρα για τους νέους ανθρώπους, για τα νέα ζευγάρια, για τους συνταξιούχους, για τις μικρομεσαίες, για τους αγρότες και αμέσως μετά να προκηρυχθούν εκλογές γιατί δε μπορούμε μέχρι τις εκλογές να ζούμε μέσα σ’ αυτή την τοξικότητα και το δηλητήριο. 

Κανείς δεν μπορεί να βάζει όρια στα όνειρα των νέων ανθρώπων με βάση τον τόπο κατοικίας τους.


Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί για τις συλλογικές συμβάσεις, δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει προστασία του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη, δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν. Πώς; Μπορούν να βοηθήσουν ώστε ο εργαζόμενος να δουλεύει λιγότερο και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του με περισσότερο χρόνο για την οικογένειά του. 


Προσπαθεί επιμελώς ο κ. Μητσοτάκης να κρύψει την πραγματική του ατζέντα γιατί υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ενδιαφέρεται ν’ ακούσει τί θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, τί θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής, τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 


Προσπαθεί επιμελώς να κρύψει την πραγματική του ατζέντα, αλλά βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι όσο προχωρά η συζήτηση για τα προγράμματα του καθενός προς τις εκλογές, βάζει και αυτογκόλ. Αποκαλύπτεται λοιπόν η πραγματική του ατζέντα και όσο και αν θέλει να λέει ότι είναι ένα βαθιά λαϊκό κόμμα, στην πραγματικότητα έχει βαθύτατα νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πολιτικές. 


Μας έχει πει ότι οι ανισότητες είναι περίπου φυσικό φαινόμενο και ότι δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτε για να τις αντιμετωπίσουμε . Και το χειρότερο απ’ όλα που άκουσα το τελευταίο διάστημα, ήταν η περίφημη λογική για τον ψυκτικό από το Περιστέρι. 


Αυτό το χάσμα ανάμεσα στις γειτονιές, από τη μία όχθη και την άλλη του ποταμού, γεφυρώθηκε εδώ και πολλά χρόνια από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν έχει δικαίωμα, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας, να βάζει όρια στα όνειρα των νέων ανθρώπων και μάλιστα με βάση το πού κατοικούν. Είναι αδιανόητο. Κι εμείς τουλάχιστον θα είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική. 

Να μη χειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του όπως το Σκοπιανό.
Κατ’ αρχάς αντιλαμβάνεται κανείς τη σπουδαιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο μεγάλη ασφάλεια μας εξασφαλίζει αυτή την ώρα. 


Είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος και συμπαραστάτης, και βεβαίως πάντα, και σ’ αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και η κα Μογκερίνι, με τις δηλώσεις της έχει σταθεί στο πλάι της χώρας. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο. 

Το δεύτερο, είναι ότι η θέση μας, ξέρετε ότι είμαστε ένα καθαρά πατριωτικό κόμμα, είναι ότι τα εθνικά μας συμφέροντα είναι αδιαπραγμάτευτα. Με ποιο τρόπο μπορούμε να τα διασφαλίσουμε; Ένας δρόμος υπάρχει. 


Ο δρόμος είναι να υπάρξει μια εθνική γραμμή, ένα ενιαίο μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας. Την επιδιώκουμε διαρκώς στα εθνικά ζητήματα, το γνωρίζετε ότι έχουμε δείξει πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, όλα αυτά τα χρόνια. 

Η αντιπολιτευτική μας στάση είναι εξαιρετικά προσεκτική. Εγώ θέλω να διαμηνύσω ένα πράγμα: Να μη χειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του όπως το Σκοπιανό. 

Γιατί άκουσα κάποιους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να λένε ότι είναι πρότυπο το πώς η κυβέρνηση χειρίστηκε το Σκοπιανό για να λυθούν και άλλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. 

Θεωρώ ότι αυτή είναι μια καταστροφική λογική, το Σκοπιανό αξιοποιήθηκε μόνο για προσωπικούς και κομματικούς σκοπούς, προσπάθησε να διχάσει και την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα και κατέληξε σε μια μεγάλη παραχώρηση σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Αλίμονο λοιπόν εάν δούμε μια τέτοια αντίστοιχη παραχώρηση στα ζητήματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά.

Είναι σημαντικό να κερδίσουν Δήμους και Περιφέρειες, προοδευτικοί με ικανότητες και αποτελεσματικότητα. 


Αν έχεις περάσει από την αυτοδιοίκηση, αισθάνεσαι πάντα αυτοδιοικητικός, γιατί εκεί βλέπεις την αμεσότητα της δουλειάς σου, το αποτέλεσμα στην καθημερινότητα της πόλης, της Περιφέρειας, του πολίτη. 


Από την ΕΝΑΕ όπου είχαμε μια άριστη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις, ήταν από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου πραγματικά. Τότε σχεδιάσαμε και την αιρετή Περιφέρεια και τους ισχυρούς Δήμους ως προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. 


Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου έχει βάλει διαχρονικά τη σφραγίδα του στην Αυτοδιοίκηση. Έδωσε ουσία, περιεχόμενο, δύναμη και στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας. Όταν το 1981 ξεκίνησε αυτή η μεγάλη τομή, οι Δήμοι ασχολούνταν μόνο με τα νεκροταφεία και μ’ ελάχιστες δουλειές της καθημερινότητας. 

Σήμερα, μέσα στην κρίση οι Δήμοι στάθηκαν δίπλα στην ελληνική οικογένεια με την κοινωνική πολιτική και την παρουσία τους αλλά και την συλλογική προσπάθεια και δείχνουν ότι μπορούν να σηκώσουν και άλλα βάρη.. 


Χρειάζονται περισσότερες αρμοδιότητες. Με το δικό μας το πρόγραμμα, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει επιτέλους μια επανάσταση σ’ αυτό το κράτος, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, θ’ αναλάβουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες.


Και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει τόσο πολύ να κερδίσουν Δήμαρχοι και Περιφέρειες από αυτές τις εκλογές, δημοκρατικοί, προοδευτικοί με άποψη για την περιοχή τους, με γνώση, με ικανότητες και με αποτελεσματικότητα. 

Είδαμε τί έγινε με τον «Κλεισθένη», είδαμε ότι ο νόμος αυτός δυστυχώς οδηγεί στο να δυσκολευτούν πάρα πολύ να διοικηθούν την επόμενη μέρα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπάρξουν συναλλαγές κάτω απ’ το τραπέζι και υπάρχει και πολύ μεγάλος κίνδυνος να υπάρχουν εκβιασμοί από τοπικά συμφέροντα και να μη μπορούν να διοικηθούν οι Δήμοι έτσι όπως θέλουν οι δημότες. Άρα λοιπόν, μεγάλη δύναμη, πλειοψηφίες ισχυρές. 


Έχω δεσμευτεί προσωπικά για την κατάργησή του «Κλεισθένη». Είναι καταστροφικός για την Αυτοδιοίκηση. Εκτός από αυτο όμως, είχαμε δυστυχώς επεισόδια τον τελευταίο χρόνο στη χώρα, τραγικά. 


Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Φαίνεται λοιπόν ότι χρειάζεται και ευαισθησία και αποτελεσματικότητα. Ζητώ λοιπόν από τους Έλληνες πολίτες, να γυρίσουν την πλάτη στην αναλγησία και στον κυνισμό και στην Αυτοδιοίκηση και συνολικότερα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ας δώσουν τη δύναμη να γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή με ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής τώρα και στους ανθρώπους που στηρίζουμε στις Περιφέρειες της χώρας και στους μεγάλους Δήμους.

Είμαστε η σύγχρονη έκφραση της Δημοκρατικής Παράταξης, ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ 
Ζήσαμε τις περιπέτειες, για δέκα χρόνια. Και οφείλεται ακριβώς η περιπέτεια του ελληνικού λαού στις συγκρούσεις, στην πόλωση, στο διχασμό, στο πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στον τόπο. 


Εμείς σηκώνουμε τη σημαία της εθνικής συνεννόησης και της εθνικής ομοψυχίας για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και ν’ αντιμετωπίσουμε και να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και τα εθνικά μας συμφέροντα στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. 
Γι’ αυτό ζητάμε τη δύναμη από τον ελληνικό λαό. 


Είμαστε η Κεντροαριστερά, είμαστε η σύγχρονη έκφραση της Δημοκρατικής Παράταξης, η συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ και ξέρουν οι παλιότεροι ότι έζησαν καλά με το ΠΑΣΟΚ, έζησαν καλύτερα με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα λοιπόν, η νέα γενιά, να ζήσει καλύτερα με το Κίνημα Αλλαγής.