Αποχρώσεις - Πολιτική είναι το αφήγημα που κινητοποιεί και πείθει
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ Κυριακή απόγευμα, μόλις είχαν βγει τα πρώτα exit poll και περπατούσα στο δρόμο προς τα εκλογικά κέντρα…

Και σκέφτηκα λες και δεν το περίμενα, ότι γι’ αυτά τα παιδιά ήταν ένα ελεύθερο κυριακάτικο απόγευμα που είχαν βγει για μία βόλτα στην πόλη, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και ήθελαν και προσπαθούσαν να ζήσουν τη ζωή τους.

Γι’ αυτά τα παιδιά γίνεται υποτίθεται όλη αυτή η μεγάλη, γεμάτη ένταση συζήτηση που κάνουμε κάθε φορά στις εκλογές. Μόνο που το λέμε μόνο θεωρητικά, γιατί σύντομα καταλήγουμε στην εσωστρέφεια, στην ένταση και τις συνήθειες ημών των μεγάλων, των ενηλίκων που ξέρουμε λέει από πολιτική, αλλά σιγά μην ξέρουμε, έτσι όπως τα κάναμε μια δεκαετία τώρα.

Και σκέφτηκα ότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε η πόλωση, ούτε ο λαϊκισμός, ούτε τα ταξίματα. Είναι πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να αφηγηθούμε μια ολοκληρωμένη ιστορία που να αφορά τις ζωές μας και να ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον.
Γιατί εκεί έχασε ο Τσίπρας με αυτό το απρόσμενα μεγάλο ποσοστό από τον Μητσοτάκη. Δεν μπόρεσε να πει ολόκληρο το αφήγημά του, δεν διατύπωσε μια ιστορία από το Α ως το Ω, οπότε ο κόσμος του, που αποδείχτηκε ότι δεν είναι και λίγος δεν τον ακολούθησε στο σύνολό του. Μήπως τα είπε καλύτερα ο Μητσοτάκης; Μάλλον όχι, δεν μπορούμε όμως να ασκούμε κριτική στην αντιπολίτευση που δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί. Η κριτική αφορά πάντα την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί δεν κατάφερε να συγκροτήσει σε κοινωνικό επίπεδο μια ισχυρή συμμαχία που να μπορεί να υλοποιήσει το αφήγημα για μία οικονομία με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο. Αν αυτό είναι το πρόταγμά του, που σε αδρές γραμμές είναι, όπως είναι και το ανάλογο στην Ευρώπη από τη σοσιαλιστική πλευρά, είναι ακόμα ισχνό, μόλις που δημιουργεί μία κίνηση, ένα ρεύμα και δύσκολα εμπνέει και κινητοποιεί. Κι όταν απλώς περιμένεις από τον ψηφοφόρο να σου αναθέσει την εξουσία, τότε ρισκάρεις να προτιμήσει και τον αντίπαλο. Όταν επικαλείσαι την αριστερά, όταν κάτω από την αριστερά τα βάζεις όλα κι ας μην είναι τέτοια, αλλά ξεχνάς την κινητοποίηση και τη συμμετοχή του ίδιου του πολίτη, τότε αφήνεις χώρο και για άλλες πολιτικές προτάσεις. Κι αυτό το κατάλαβε νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης.

Από τις «Αποχρώσεις» της εφημερίδας «Ελευθερία»