Αλαλούμ με το αφορολόγητο: Οι εκλογές άλλαξαν τη γνώμη της κυβέρνησης -Τώρα τρέχει για να μη μειωθεί

Δύο τινά συμβαίνουν. Ή εντός της κυβέρνησης υπάρχουν δύο γραμμές ή επικράτησε το ένστικτο της εκλογικής αυτοσυντήρησης.

Ημέρα Παρασκευή, 31 Μαΐου. Στη Βουλή συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο κεκλεισμένων των θυρών κι από νωρίς “σέρνεται” η πληροφορία ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητιούνται είναι η κατάθεση τροπολογίας για τη διατήρηση του αφορολογήτου, στις ημέρες που απομένουν έως ότου κλείσει η Βουλή. 

Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται αργά το μεσημέρι, χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό για το επίμαχο θέμα. 

Στο υπουργείο Οικονομικών, δημοσιογράφοι ρωτάνε υψηλόβαθμο αξιωματούχο για το εάν έχει βάση αυτή η πληροφορία και η απάντηση είναι σαφής: «Ούτε συζητήθηκε στο υπουργικό, ούτε θα έρθει τέτοια τροπολογία».

Ημέρα Τρίτη, 4 Ιουνίου. Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, μεταξύ άλλων προαναγγέλλει την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία θα καταργείται η διάταξη του 2017 για τη μείωση του κατά περίπου 3.000 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, μεταξύ άλλων προαναγγέλλει την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία θα καταργείται η διάταξη του 2017 για τη μείωση του κατά περίπου 3.000 ευρώ.

Ερωτηματικό το αν θα μείνει η τροπολογία μόνο στο αφορολόγητο
Πέρα από τον πολιτικό/επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος, αυτό που έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον είναι εάν η τροπολογία θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα ή αν θα καταργούνται και τα φορολογικά αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί μαζί. 

Εάν η τροπολογία περιοριστεί στο αφορολόγητο, τότε πέρα από το σχετικό δημοσιονομικό κόστος των 1,9 δισ ευρώ, θα συνεχίσει να “τρέχει” και το ανάλογο κόστος των αντιμέτρων, επίσης 1,9 δισ ευρώ, δηλαδή συνολικά 2% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του Ζαππείου για το 2020, που δεν πήραν τη μορφή νομοθετικών διατάξεων, είχε κάνει λόγο για πιο περιορισμένη παρέμβαση στην έκτακτη εισφορά (κατάργηση ως 20.000 ευρώ εισοδήματος αντί των 30.000 ευρώ που προβλέπει το ψηφισθέν αντίμετρο και διαφορετική δομή της σχετικής κλίμακας), ενώ δεν είχε κάνει αναφορά ούτε στη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% (επίσης ψηφισμένο αντίμετρο), ούτε στην περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ (το σχετικό αντίμετρο τροποποιήθηκε με ειδική διάταξη για μείωση του φόρου κατά 30% υπό προυποθέσεις για το 2019).