Πώς έγινε η ανατροπή στον δήμο Ιωαννιτών
Με την απόσταση του χρόνου πλέον να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες και κυρίως με πιο ψύχραιμη ματιά, από τις πρώτες ώρες…

Από τη μία βέβαια υπάρχει η πολιτική ανάλυση της ψήφου με τα κριτήρια με βάση τα οποία αποφάσισε κάθε ψηφοφόρος στο δίλημμα «Μπέγκας ή Ελισάφ», όμως αυτή χωρά πολλές ερμηνείες και θα χρειαστεί ίσως και μία αποτίμηση και των παρατάξεων σε συλλογικό επίπεδο.

Από την άλλη υπάρχει η δυνατότητα της επεξεργασίας των αριθμητικών αποτελεσμάτων των εκλογών, που δείχνουν όχι φυσικά τους λόγους που καθόρισαν τη στάση των ψηφοφόρων, αλλά το πως αυτοί μετακινήθηκαν και σε ποιες περιοχές στο δήμο Ιωαννιτών, ώστε να φτάσουμε στην τελική επικράτηση Ελισάφ.

Η ανάλυση επ’ αυτών των στοιχείων και δεδομένων δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Είναι όμως αρκετά σαφής, ώστε να αποδειχθεί, ότι αφενός η αποχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, επομένως, σε ένα βαθμό πολλοί εκλογείς θεώρησαν, ότι εξάντλησαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και αφετέρου ότι εκεί όπου υπήρξε ανατροπή του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής, έγινε μία σημαντική δουλειά από τη μία πλευρά και μία σαφώς λιγότερη δουλειά από την πλευρά των ηττημένων.

Όπως φαίνεται στα αποτελέσματα των εκλογών, η μεγάλη διαφορά υπέρ του Ελισάφ στο β’ γύρο συντελέστηκε αφενός στην πόλη και αφετέρου στη Δημοτική Ενότητα Περάματος. Στην πόλη, η παράταξη Ελισάφ είχε λάβει 7.261 ψήφους την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη εκτοξεύτηκε στις 11.179, περισσότερες κατά 3.918. Η παράταξη Μπέγκα από την άλλη από τις 7.872 έφτασε τις 10.400 στο β’ γύρο των εκλογών, αποτέλεσμα καθοριστικό αφού η υπέρ της διαφορά των 3.139 ψήφων την πρώτη Κυριακή μετατράπηκε σε πλεονέκτημα 779 ψήφων για τον Μ. Ελισάφ!

Παρόμοια είναι και η εικόνα στη ΔΕ Περάματος, όπου την πρώτη Κυριακή η παράταξη Μπέγκα συγκέντρωσε 939 ψήφους και τη δεύτερη 1.147. Η παράταξη Ελισάφ όμως σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των ψήφων και από τις 658 έφτασε στις 1.297, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα.

 

Κοντά και στις άλλες Ενότητες

Στην ΔΕ Ανατολής, η διαφορά των δύο παρατάξεων στον πρώτο γύρο ήταν 603 ψήφοι υπέρ της παράταξης Μπέγκα, που κράτησε μεν το προβάδισμα και τη δεύτερη Κυριακή, με διαφορά όμως 160 ψήφων.

Στη ΔΕ Μπιζανίου η διαφορά των 437 ψήφων της πρώτης Κυριακής υπέρ του Θ. Μπέγκα εξανεμίστηκε και τη δεύτερη Κυριακή, η απόσταση ήταν μόλις 25 ψήφοι υπέρ του απερχόμενου πλέον δημάρχου.

Στη ΔΕ Παμβώτιδας τέλος, η παράταξη Ελισάφ κάλυψε τα 2/3 της διαφοράς του πρώτου γύρου, όπου η Ενότητα Πολιτών είχε 2.808 ψήφους έναντι 1.478 της παράταξης Ελισάφ. Στο β’ γύρο όμως, η παράταξη Μπέγκα κέρδισε μόλις 202 περισσότερες ψήφους, φτάνοντας τις 3.010, ενώ ο Μ. Ελισάφ κέρδισε 1011 ψήφους, φτάνοντας τελικά στις 2489.

Τέλος, στο Νησί, η διαφορά του πρώτου γύρου υπέρ του Μ. Ελισάφ των 32 ψήφων μειώθηκε στις 12, όμως ο αριθμός των εκλογέων ήταν εξαιρετικά μικρός, για να επηρεάσει καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ