Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς προσπαθώντας να απολογίσει ή να συμπεράνει έχοντας ως θέμα τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά πεδία που δεν αντέχουν σε κριτική στα οποία δεν πρέπει να σταθούμε γιατί κανείς μας δεν χρειάζεται μασημένη τροφή.

Τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά όπως αναμένονταν εξάλλου οπότε νομίζω πως δεν περισσεύει χρόνος για εφησυχασμό. Προσπαθώ να διακρίνω μέσα από ευχές και γενικολογίες όραμα στην νέα δημοτική αρχή και δεν τα καταφέρνω.

Φαντάζομαι πως είναι μια καλή περίοδος, εκείνοι που δηλώνουν ότι θα καταφέρουν να συνεργασθούν με αντικείμενο την διοίκηση του δήμου, να συνδιαμορφώσουν προγραμματικές θέσεις. Ψάχνω από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου να βρω προγραμματικές θέσεις κυρίως για τον πρωτογενή τομέα και δυσκολεύομαι ιδιαίτερα.

Αναμφίβολα μεγάλη αξία θα είχε η μετεκλογική λειτουργία των συμμετεχόντων παρατάξεων – συνδυασμών στις πρόσφατες εκλογές. Θα προέκυπτε μεγάλο όφελος για το δήμο μας αν όλοι οι υποψήφιοι ασχέτου αποτελέσματος κάλπης διατηρούσαν τον προεκλογικό τους ζήλο και μετεκλογικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης θα είχε η δημιουργία νέων συλλογικοτήτων, εξειδικευμένου ή πιο γενικού σκοπού με αντικείμενο την προσφορά στον τόπο χωρίς απαραίτητα να έχουν άμεση εκλογική στόχευση.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο κέρδος για όλους μας, είναι η ενασχόληση πολλών νέων προσώπων, αφού στα πιο πολλά αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια σε αυτές τις εκλογές, το ποσοστό πρωτοεμφανιζόμενων ήταν πολύ υψηλό.

Η συμμετοχή στα κοινά είναι γιορτή. Είναι ταξίδι που πιο μεγάλη σημασία έχει το πως πορεύεσαι, παρά το πότε θα φτάσεις. Ευθύνη των πιο έμπειρων και ειδικά των ανθρώπων που βρέθηκαν στο τιμόνι όλων των συνδυασμών είναι να αξιοποιήσουν την όρεξη και τις δυνατότητες των νέων παιδιών. Αυτό ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία από όποια επίδοση στις εκλογές. Καμία απογοήτευση δεν πρέπει να καταλάβει τα νέα αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά που βρέθηκαν κάπως χαμηλά στη λίστα των αποτελεσμάτων κάθε συνδυασμού.

Μιλάει κάποιος που στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές βρέθηκε πρώτος σε μια λίστα όπου ο τελευταίος έπρεπε να είναι πρώτος και ο πρώτος τελευταίος.

Χαράλαμπος (Μπάμπης) Πάνης