Αναγκαία η επικαιροποίηση  του σχεδιασμού για τους σεισμούς
Στη μέση έμεινε η επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της πόλης, που είχε ξεκινήσει μετά την παρέλευση του πρώτου τριμήνου της…

Η διαδικασία όμως που ξεκίνησε τότε να υλοποιείται σε συνεργασία των τοπικών φορέων με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δεν έκανε και πολλά από τα σχεδιαζόμενα τότε βήματα, όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Με την αφορμή πάντως των εκλογικών αναμετρήσεων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και το ότι από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ο ΟΑΣΠ προτίθεται, όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας να επανέλθει στην πόλη των Ιωαννίνων, ώστε το σχέδιο που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται, να επικαιροποιηθεί.

«Είχαμε πει τότε, ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της πόλης. Άρχισε τότε, δειλά – δειλά, να δρομολογείται η διαδικασία, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον στη συνέχεια. Το θέμα αφορά τόσο στην περιφέρεια, όσο κυρίως στον δήμο, αφού η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είναι αυτή που πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη. Αυτό υπογραμμίστηκε άλλωστε με έμφαση στις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα και στις πυρκαγιές στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

 

«Μου άρεσε αυτός ο σεισμός»!

Στο μεταξύ, απόλυτα καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι λίγες ημέρες μετά τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε ως επίκεντρο το περασμένο Σάββατο, περιοχές δυτικά της Φλώρινας και της Καστοριάς, εντός του αλβανικού εδάφους. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίχθηκε όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, με υποδειγματικό τρόπο, αφού εκτονώθηκε σε διάστημα δύο 24ώρων, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή σοβαρές ζημιές.

«Υπήρξε μία υποδειγματική μετασεισμική ακολουθία στο συγκεκριμένο σεισμό. Εξετάζοντας το φαινόμενο από επιστημονικής πλευράς, το λέω με βεβαιότητα, ότι μου άρεσε αυτός ο σεισμός, γιατί η εκλυόμενη ενέργεια, αποσβέστηκε ιδανικά σε δύο 24ωρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπήρξε διασπορά της σεισμικής διέγερσης σε άλλα ρήγματα προς την Οχρίδα, τις Πρέσπες ή προς την Κόνιτσα και τα Ιωάννινα, ήταν επίσης απόλυτα θετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Λέκκας είχε την ευκαιρία να συγκρίνει το συγκεκριμένο σεισμό με τον σεισμό των Ιωαννίνων, πριν από δυόμιση χρόνια, λέγοντας, πως τότε η σεισμική ακολουθία ήταν ιδιαίτερα έντονη, τουλάχιστον για ένα διάστημα τριών μηνών, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε, και με βάση το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο της περιοχής, «έτσι ακριβώς έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»