Θεσπρωτία: Η σημερινή εικόνα και κατάσταση του ιστορικού Σουλίου
Σήμερα το Σούλι, ένας τόπος άγονος και πετρώδης, έχει λιγοστούςς κατοίκους, κτηνοτρόφους στην πλειονότητά τους, καθώς η ιδιαίτερα ορεινή αυτή περιοχή, έχει πληγεί από τη μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική. 

Εγκαταλελειμμένη περιοχή γενικά, αλλά όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση με την Εγνατία οδό από τον κόμβο Ελευθεροχωρίου, αναμένεται μια άλλη προοπτική, κυρίως στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, που έως τώρα είναι ανύπαρκτη. 

Ο οικισμός του Σουλίου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος  Σώζονται ερείπια των σπιτιών των Τζαβέλα, Μπότσαρη, Μπούσμπου, Μπούσου, Δράκου, Δαγκλή, Μαλάμου, ενώ στην Κιάφα των Ζερβαίων και στον Αβαρίκο των Μπενουκαίων. Κοντά στα πηγάδια υπάρχει το βουλευτήριο, η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, και το σχολείο. 

Το 1793 κτίζεται η Αγ. Παρασκευή στο Κούγκι. Σώζονται ερείπια του ναού της Αγίας Παρασκευής του Κουγκίου.  Στην κορυφή του λόφου του Κουγκίου υπάρχει κάστρο κτισμένο από τον καλόγερο Σαμουήλ με εράνους που έκανε στα γύρω χωριά. 

Έχει είσοδο στο βόρειο μέρος και τρεις μικρές εξόδους, που οδηγούν σε απόκρημνες περιοχές. 

Μέσα στο κάστρο ο καλόγερος Σαμουήλ είχε κτίσει παρεκκλήσι, την Αγ. Παρασκευή, το οποίο και ανατίναξε κατά την αποχώρηση των Σουλιωτών από το Σούλι το 1803. Μετά την πτώση του Σουλίου ο Αλή Πασάς έκτισε στο Κούγκι θερινή έπαυλη και την επάνδρωσε μέχρι το 1820. 

Το 1963 με χορηγία του Σωτηρίου Χ. Παπαθανασίου ο οποίος τότε ήταν πρόεδρος της Ένωσης Παραμυθιωτών Ιωαννίνων “ΤΟ ΣΟΥΛΙ”, έγιναν ανασκαφές και ανεγέρθηκε ο ναός της Αγίας Παρασκευής με επιμέλεια του επιμελητή αρχαιοτήτων Σπύρου Μουσελίμη. 

Υπάρχει  και η εκκλησία του αγ. Δονάτου, που καταστράφηκε και μεταβλήθηκε σε στέρνα κατά την εποχή των πολέμων μεταξύ του Αλή Πασά και των Σουλιωτών. 

Αναστηλώθηκε το 1840. Το κτίριο του σχολείου κτίστηκε το 1936 και χρησιμοποιήθηκε από τότε και μέχρι το 1993 ως Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας Σαμονίβας. 

Κατά την διάρκεια των εορτών του Σουλίου μετατρέπεται σε μουσείο με εκθέματα από την εποχή των Σουλιωτών και με είδη λαϊκής παράδοσης. 

Ό,τι έχει απομείνει από το νεκροταφείο των Σουλιωτών είναι ο τοίχος, που προστάτευε τα μνήματα και τον ιερό χώρο. Στο ύψωμα Κιάφα του Σουλίου βρίσκεται το ομώνυμο κάστρο. 

Έχει μήκος 120 μέτρα, πλάτος 50 και ύψος 7. Κτίστηκε από τους Ενετούς για την ασφάλεια των παραλιακών τους κατακτήσεων.

Το 1803 μετά την ανατίναξη του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ, και τη φυγή των Σουλιωτών, ο Αλή πασάς επισκεύασε πάνω στην Κιάφα το κάστρο και έκανε μερικές προσθήκες τέτοιες ώστε να μπορεί να εμποδίζει κάθε προσπάθεια των Σουλιωτών για επιστροφή. 

Σήμερα ερειπωμένο πια, μπορεί κανείς να δει απομεινάρια από τείχη και πολυγωνικούς προμαχώνες. 

Έχει δύο πύλες εισόδου, μία νότια και μια βοριά, τέσσερις πλακώστρωτες επάλξεις, ζεματίστρα, το δωμάτιο των στερναρόπετρων για την πυροδότηση των όπλων, το σεράι του Αλή, τους θαλάμους των στρατιωτών, τα κονάκια των Γιανίτσαρων, αθέατοι διάδρομοι επικοινωνίας, αποθήκες τροφίμων και πυρομαχικών, δύο δεξαμενές νερού, ενδιάμεσοι προμαχώνες, κατώγια και καταφύγια.