Ο Δήμος Ζίτσας στις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Χίου για τον Ρήγα Φεραίο και τους συμμάρτυρές του

Ο Δήμος Ζίτσας στις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Χίου για τον Ρήγα Φεραίο και τους συμμάρτυρές του
Εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 221 χρόνων από την θανάτωση του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, που μαρτύρησαν στον…

και συμμετείχαν σε αυτές εκπρόσωποι των Δήμων  απ’ όπου κατάγονταν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας και πρώην Υπουργού Γεώργιου Σούρλα, το Δήμο Ζίτσας – τόπο καταγωγής του γιατρού Δημήτριου Νικολίδη-  εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος, Γιαννούλα Γεωργούλη, η οποία παρέστη στο  μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Αργέντη, και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ευστράτιου Αργέντη  στο Κτήμα Αργέντικον στον Κάμπο της Χίου.

Στη συνέχεια, απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που ακολούθησε στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» όπου ο κ. Σούρλας παρουσίασε το βιβλίο του «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόισα».

 Στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη αναφέρθηκε  επιγραμματικά στη ζωή και τη δράση του γιατρού Δημήτριου Νικολίδη που καταγόταν από τη Ζίτσα,  ήταν στο πλευρό του Ρήγα Φεραίου και μαρτύρησε μαζί του. Ειδικότερα στάθηκε στη γνωριμία των δύο συναγωνιστών και την κοινή τους πορεία που τους οδήγησε στο μαρτυρικό θάνατο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα που εκπέμπει ο αγώνας και η θυσία του Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του λέγοντας χαρακτηριστικά. «Οι πρόγονοί μας κέρδισαν τις μάχες του πολέμου, αλλά κέρδισαν και τις μάχες της ειρήνης. Ο τόπος μας έχει και σήμερα την ανάγκη από σύγχρονους Εθνομάρτυρες. Εθνομάρτυρες ειρήνης.»

Στις εκδηλώσεις από τους Δήμους καταγωγής των συναγωνιστών του Ρήγα Φεραίου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καστοριάς Ιωάννης Τόμου και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Καστοριάς Ευάγγελος Στεργιόπουλος, ο Δήμαρχος Βοίου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Δήμου Λευκωσίας της Κύπρου Λεώνη Ορφανίδου και μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου».

 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

Στείλτε μας μήνυμα