Πεδίο μάχης για άλλη μια φορά οι φυλακές Κορυδαλλού -Το οπλοστάσιο που διαθέτουν οι κρατούμενοι

Πεδίο μάχης για άλλη μια φορά οι φυλακές Κορυδαλλού -Το οπλοστάσιο που διαθέτουν οι κρατούμενοι

Αναβρασμός επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού τα τελευταία 24ωρα. Μπορεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνουν λόγο απλά για αναταραχή, ωστόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μιλούν για επικίνδυνες αντιπαραθέσεις και συμπλοκές κρατουμένων με αυτοσχέδια όπλα

Με αφορμή την «κυριαρχία» στη διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές και το «μοίρασμα» της πελατείας, δύο κρατούμενοι ήρθαν στα χέρια και σήμαναν τα… «τύμπανα του πολέμου» το μεσημέρι της Τρίτης εντός των φυλακών Κορυδαλλού, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε δολοφονικό ντελίριο. 

Οι δύο ομάδες κρατουμένων επιχείρησαν να σπάσουν τις πόρτες και τα κιγκλιδώματα ανάμεσα στις δύο πτέρυγες προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, ενώ σύμφωνα με αναφορές σωφρονιστικών υπαλλήλων επιχειρήθηκε και η κατάληψη του διοικητηρίου των φυλακών.

Κρατούμενοι κρατούσαν τάβλες καρφιά, κοντάρια με λόγχες, αυτοσχέδια μαχαίρια, σιδερένιους δοκούς και σπασμένα τζάμια που μετατράπηκαν σε μαχαίρια με μονωτικές ταινίες σαν λαβές. 

Ακόμη αστυνομικό γκλομπ βρέθηκε στον… οπλισμό των κρατουμένων. Εσπαγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους με σκοπό να βρουν δίοδο προκειμένου να πλήξουν τους αντιπάλους. 

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο 18 κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, οι 8 στις φυλακές Κορυδαλλού, εκ των οποίων οι τρεις, σχετίζονται με τις δολοφονικές ραδιουργίες της επονομαζόμενης «μαφίας των φυλακών».

Το χρονικό της εξέγερσης στις φυλακές Κορυδαλλού

Ενας Κούρδος κρατούμενος της Ε’ πτέρυγας, λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, συναντήθηκε με Γεωργιανό της Β’, σε κοινόχρηστο χώρο. 

Οι δυο τους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρίσκονται σε έναν ιδιότυπο πόλεμο για την πρωτοκαθεδρία στη διακίνηση ναρκωτικών μέσα και έξω από τις φυλακές.

Αν και όλα έδειχναν να καταλαγιάζουν, σχεδόν μία ώρα αργότερα μία ομάδα 50-60 ατόμων της πτέρυγας Ε’, όπου κρατούνται Τούρκοι κουρδικής καταγωγής, Πακιστανοί και Αφγανοί, κινήθηκαν οπλισμένοι προς τις ενδιάμεσες πόρτες που οδηγούν προς την Β’ πτέρυγα, όπου κρατούνται Γεωργιανοί και Ρώσοι, με σκοπό τα αντίποινα. 

Ενας σωφρονιστικός υπάλληλος τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι, πιθανόν από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, στην προσπάθειά του να κλείσει γρήγορα την πόρτα πρόσβασης στους κρατούμενους που κινούνταν επιθετικά προς το μέρος του.

Ερευνα της αστυνομίας στα κελιά του Κορυδαλλού
Οι πόρτες, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, έκλεισαν έγκαιρα, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπήκαν στις πτέρυγες και οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους. 

Λίγο αργότερα ο αρμόδιος Εισαγγελέας ζήτησε έρευνες ανά τρία κελιά, κατά σειρά στις πτέρυγες Ε’, Β’ και Α’, από πάνοπλους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε πέντε ώρες αργότερα αναδεικνύοντας ένα απίστευτο δολοφονικό οπλοστάσιο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες των ευρημάτων, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για την ανίχνευση αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

Υπό έλεγχο τέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού
Υπό έλεγχο τέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού / Φωτογραφία: Intime

«Απορούμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης» λέει ο πρόεδρος σωφρονιστικών υπαλλήλων
Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος δήλωσε για το περιστατικό: «Απορούμε και εμείς πως είναι δυνατόν το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποβαθμίζει ένα τόσο σοβαρό περιστατικό και αναρωτιόμαστε τι μπορεί να είναι σοβαρό για το υπουργείο δικαιοσύνης». 

«Η υπηρεσία και η πολιτική ηγεσία, αν θέλουν, μπορούν να επιβάλουν τάξη στις φυλακές» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, Γιώργος Κώστικας.

Ο Γιώργος Κώστικας έκανε λόγο για «λειψανδρία στο προσωπικό, έλλειψη κονδυλίων, συμφόρηση στις φυλακές του Κορυδαλλού γιατί δεν υπάρχει άλλη φυλακή στην Αττική, χρόνια δηλαδή προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν».

Για «αναταραχή» κάνει λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αναταραχή μεταξύ κρατουμένων δύο πτερύγων (Β΄ και Ε΄ πτέρυγας), «χωρίς ωστόσο να σημειωθούν βιαιοπραγίες ή εκτεταμένες συμπλοκές» και σημειώνει πως «αφού ασφαλίστηκαν οι πτέρυγες, με τη συνδρομή δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κρατούμενοι εισήλθαν στα κελιά τους και αποκαταστάθηκε πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος κράτησης». 

Ακόμη, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει, ότι «διεξάγονται έρευνες στους χώρους των πτερύγων για πιθανά απαγορευμένα αντικείμενα».

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

Στείλτε μας μήνυμα