FT: Η επιθυμία των Ελλήνων για αλλαγή μετά τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ώθηση στον Μητσοτάκη

FT: Η επιθυμία των Ελλήνων για αλλαγή μετά τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ώθηση στον Μητσοτάκη

«Η επιθυμία των Ελλήνων για αλλαγή δίνει ώθηση στον Μητσοτάκη μετά την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν οι Financial Times ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου.

Στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Κέριν Χόουπ επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ποντάρει στο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια διαφορετική προσέγγιση μετά από πέντε χρόνια συγκρουσιακής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα –περιλαμβανομένης και μιας ακροσφαλούς τακτικής έναντι της ΕΕ και μιας αντιπαράθεσης με τους πιστωτές το 2015 που ώθησαν την Ελλάδα στο χείλος μιας άτακτης εξόδου από το ευρώ».

Παραθέτει, μάλιστα, δηλώσεις δύο κατοίκων της Πετρούπολης, «μιας περιοχής που ήταν εχθρική για τον Μητσοτάκη», του 28χρονου Σταμάτη, τεχνικού Η/Υ, που είχε ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα το 2015 και τώρα λέει ότι θα ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στη ΝΔ. [Ο ΣΥΡΙΖΑ] είχε υποσχθεί να βάλει φρένο στη λιτότητα, αλλά αυτό που λάβαμε ήταν άλλη μια σκληρή τετραετία με αυξήσεις φόρων», είπε. 

Ενώ η 23χρονη Νεκταρία, μητέρα ενός δίχρονου κοριτσιού, λέει ότι «θέλει να πιστέψει» πως η ΝΔ θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής. «Οι γονείς μου δεν συμμερίζονται την άποψή μου, αλλά πιστεύω ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει.Το άρθρο των FT σημειώνει το προβάδισμα 8-10 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, καθώς βρίσκουν απήχηση οι υποσχέσεις για περικοπές φόρων μετά από ένα τετραετές άρμεγμα των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, η προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, που ίσως μειώσει το ρυθμό του brain drain και οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για «άμεσα» μέτρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την Ελλάδα σε ξένους επενδυτές και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. 

Τονίζει τη διαφορά αντίληψης μεταξύ του αρχηγού της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που συνοψίζεται και στη φράση του κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα στην Πετρούπολη: «δώστε μας ισχυρή εντολή και θα φέρουμε την ευημερία και την ηρεμία στην Ελλάδα και θα την κάνουμε λιγότερο πολιτικοποιημένη».

«Οι ελπίδες του πρωθυπουργού ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα βοηθούσε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ εξανεμίζονται καθώς οι Συντηρητικοί παγιώνουν το προβάδισμά τους», σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, σημειώνοντας τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη πως «οι πολίτες κουράστηκαν με την οικονομική κρίση και θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Εμπιστεύονται εμάς για να δώσουμε ελπίδα για το μέλλον».

Επικαλούμενοι τις δημοσκοπήσεις οι FT κάνουν λόγο για αυτοδυναμία της ΝΔ με 154-164 έδρες ανάλογα με το πόσα μικρά κόμματα θα περάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή και παραθέτουν την εκτίμηση πολιτικού αναλυτή στην Αθήνα ότι η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί μια χαμηλών τόνων προεκλογική εκστρατεία που «βρίσκει απήχηση σ ένα εκλογικό σώμα, το οποίο αποζητά σταθερότητα και ασφάλεια στη μετα-μνημονιακή εποχή. Ο Μητσοτάκης είναι θετικός, αλλά δεν υπόσχεται πάρα πολλά».

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

Στείλτε μας μήνυμα