Ο ρόλος της Πρέβεζας στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών με ορίζοντα το 2037 – Η Ιόνια, τα logistics και η παραλιακή οδός...

Μία πολύ σημαντική δουλειά και συνάμα ένα χρήσιμο “εργαλείο” για το ρόλο των Μεταφορών στη χώρα μας, στο πλαίσιο των Βαλκανίων και της Ευρώπης, ολοκλήρωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με ορίζοντα το 2037. Σε αυτό υπάρχουν σαφείς αναφορές και στο ρόλο της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής (STEERING COMMITTEE) για την εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών (ΕΣΣΜ), πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Θάνου Βούρδα, παρουσιάστηκε το τελικό ΕΣΣΜ καθώς έχει ήδη αναρτηθεί και η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά ΕΣΣΜ με βάθος 20ετίας και περιλαμβάνονται σε αυτό όλες οι υποδομές που απαιτούνται στη χώρα μας.

Για πρώτη φορά υπάρχει σχέδιο τεκμηριωμένο Τεχνοοικονομικά και στηριγμένο σε επιστημονικά Οικονομικά, Κοινωνικά και Περιβαλλοντικά κριτήρια.

ethniko sxedio metaforon

Στο ΕΣΣΜ μπαίνουν προτεραιότητες αναφορικά με τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, η μελέτη της οποίας ολοκληρώνεται άμεσα.

Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για την ανάπτυξη logistics στην περιοχή μας, κάτι για το οποίο έχει μιλήσει στο παρελθόν και ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, σε σύνδεση με τα λιμάνια Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Στο πλαίσιο αυτό, ο παραλιακός δρόμος Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας αποκτά κομβική σημασία για την οικονομία της περιοχής και θα χρειαστεί παρεμβάσεις.

logistics

Εργασίες αναβάθμισης προβλέπονται και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

aerodromio ioannina

Παράλληλα με το ΕΣΣΜ, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δημιουργήθηκε σύστημα παρακολούθησης της εφαρμογής του ΕΣΣΜ με βάση το μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε όλη η δουλειά που έγινε 2 χρόνια τώρα.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται τεκμηριωμένη αποτύπωση της εξέλιξης εφαρμογής του ΕΣΣΜ, θα τεκμηριώνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης Μελετών και Έργων και θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.

Επίσης εκπαιδεύτηκε προσωπικό του Υπουργείου προκειμένου να αποτελέσει την ομάδα παρακολούθησης του ΕΣΣΜ.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του ΕΣΣΜ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H Ελλάδα αποκτά επιτέλους Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, αποκτά ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υπηρετεί τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της χώρας μας.

Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς που δούλεψαν 2 χρόνια τώρα για την εκπόνηση, την επίβλεψη και το συντονισμό του και να ευχαριστήσω την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση του έργου και την υποστήριξη που παρείχε.

Πλέον, όλες οι υποδομές που ωριμάζουν, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται στη χώρα, υπακούουν στις ανάγκες της και στις ανάγκες των πολιτών και όχι σε μικροπολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες.

Το ΕΣΣΜ σε συνδυασμό με το σύστημα παρακολούθησης της υλοποίησής του, μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας καθώς θα υπάρχουν σαφή στοιχεία που θα δείχνουν την αποτελεσματικότητα της δράσης μας στον Τομέα αυτό.

Προσωπικά από όπου κι αν θα βρίσκομαι, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησής του, θα αναζητώ τα στοιχεία εξέλιξης γιατί είναι πρώτιστο ενδιαφέρον μου η δημιουργία όλων των Υποδομών που υπηρετούν τις ανάγκες των Μεταφορών και των πολιτών και νομίζω πως έχω δώσει δείγματα γραφής.

Στη νέα περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα , αμέσως μετά τις εκλογές, δεσμευόμαστε πως το ΕΣΣΜ θα κυρωθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».