Όλγα Γεροβασίλη: Μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Άρτα, άριστη η συνεργασία με την Εκκλησία

   Την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, μετά από σχετική πρόσκληση του Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου και της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγας Γεροβασίλη, η πρώτη Οργανωτική Συνάντηση του επερχομένου Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος για Θέματα Θρησκευτικού Τουρισμού (Άρτα 2019), προκειμένου να επιμεληθεί την θεματολογία και τα λοιπά οργανωτικά κ.λπ. ζητήματα του εν λόγω Συνεδρίου.
   Από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος, ο ητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Αντιπρόεδρος, ο Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς, και οι κ.κ. Γεώργιος Κούρτης, Χρήστος Πετρέας και Θεόδωρος Πιτταράς, Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
   Εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Άρτης συμμετείχε ο φιλοξενών το επερχόμενο Συνέδριο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος με κλιμάκιο κληρικών και λαϊκών συνεργατών του.
   Εκ μέρους των Τοπικών Αρχών και Φορέων παρίστατο η Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, εξ Άρτης καταγόμενη, με κλιμάκιο συνεργατών της, η ορισθείσα εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, ο Δήμαρχος Αρτέων, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Περιφερείας Ηπείρου, εκπρόσωποι των Ξενοδόχων Άρτας και ο κ. Βαλάντης Βρακάς ,εκπρόσωπος των παραδοσιακών καλλιτεχνών της γνήσιας Ηπειρώτικης Μουσικής και Λαογραφίας.
   Ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ενημέρωσε εκτενώς τους συμμετέχοντες για την πρωτοβουλία και την επιθυμία της Ι. Μητροπόλεως Άρτης να πραγματοποιηθεί στην Άρτα διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019 το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο περί Θρησκευτικού Τουρισμού. Τόνισε ότι με την ευκαιρία της πραγματοποιήσεως του Συνεδρίου αυτού δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν τα Ι. Προσκυνήματα, οι Ι. Μονές και όλα τα άλλα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής της Άρτας, καθώς επίσης η τοπική ιστορία και τα πολιτιστικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Ευχαρίστησε δε όλους τους Φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου για την πρόθεσή τους να συνεργαστούν, καθώς και για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά του και την παρουσία τους. Αναφέρθηκε εκτενώς στα πλεονεκτήματα και στις δυνατότητες που υπάρχουν από πλευράς υποδομών και φιλοξενίας ενός τέτοιου πολυάνθρωπου Συνεδρίου της Εκκλησίας στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγ. Μαξίμου Γραικού στην Άρτα και εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχή πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.
   Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ευχαριστώντας τον φιλοξενούντα Μητροπολίτη Άρτης αναφέρθηκε εκτενώς στα πραγματοποιθέντα από την Εκκλησία της Ελλάδος διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων επιτυχή τρία (3) προηγούμενα Συνέδρια, το Α΄ στη Ζάκυνθο το έτος 2009, το Β΄ στην Πιερία το έτος 2016 και το Γ΄ στο Πύργο το 2018, καθώς επίσης και στις προϋποθέσεις, τις οργανωτικές δομές, την θεματολογία που οφείλει να είναι προσθετική σε όσα ήδη έχουν γίνει και λεχθεί, σύγχρονη στα αιτήματα των καιρών, καθώς και στα πολλά πρακτικής φύσεως λειτουργικά-οργανωτικά και λοιπά θέματα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση μία τέτοιας εκδηλώσεως.

   Από την πλευρά της η Υπουργός και Βουλευτής Άρτης κ. Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το σπουδαίο έργο που επιτελείται από την Εκκλησία στον τομέα του Θρησκευτικού Τουρισμού, είτε αυτό αποτελεί προϊόν του Κεντρικού Επιτελικού Οργανισμού της Ι. Συνόδου, είτε των Ι. Μητροπόλεων σε τοπικό επίπεδο. Τόνισε ιδιαίτερα την άριστη συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Κυβέρνηση και τους Κρατικούς Φορείς γενικότερα και εξέφρασε την θετική ανταπόκριση και την με κάθε τρόπο υποστήριξή της στο εγχείρημα της πραγματοποιήσεως Πανελληνίου Συνεδρίου περί Θρησκευτικού Τουρισμού στην Άρτα, δεδομένου ότι αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία εξωστρέφειας της περιοχής της Ηπείρου. Ευχαρίστησε δε για την συμμετοχή της και τόνισε την μεγάλη αναγκαιότητα πραγματοποιήσεως στην περιοχή της Ηπείρου και άλλων ανάλογων συνεδρίων και εκδηλώσεων, που αναμφίβολα θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
   Ομοφώνως η Προ-Οργανωτική Επιτροπή υιοθέτησε τη σχετική πρόταση της Γραμματείας της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την οριστικοποίηση της πραγματοποιήσεως Τριήμερου Πανελληνίου Συνεδρίου στην Άρτα από 8 Νοεμβρίου έως και 10 Νοεμβρίου 2019, με Γενικό Τίτλο: «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ – ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ». Επίσης, οι συμμετέχοντες συζήτησαν και τις υπόλοιπες, πρακτικής φύσεως, προτάσεις και υποδείξεις, του Πανοσιολογιωτάτου Γραμματέως Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου για την υλοποίηση ενός τέτοιου Συνεδρίου.
   Τέλος, συμφωνήθηκε:
   1) Nα κατατεθούν στη Γραμματεία του Συνοδικού Γραφείου (e-mail: fspk2008@yahoo.gr) μέχρι τις 5 Ιουλίου 2019 από όλους τους παρισταμένους Εκπροσώπους οι τελικές προτάσεις περί προγράμματος, χορηγών, φιλοξενίας κ.λ.π. ανά Φορέα (ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ κ.λπ.), προκειμένου η Διοικούσα Επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων να εισηγηθεί τον ολοκληρωμένο Φάκελο περί του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος,
   2) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής, συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολογιωτάτου Γραμματέως, Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, να μεταβεί στην Άρτα την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 το πρωί προκειμένου να προστεί και συντονίσει «κοινή σύσκεψη» των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών 1) Άρτης κ. Καλλινίκου, 2) Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, 3) Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και 4) Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, με θέμα την ολοκλήρωση του Φακέλου περί του επικείμενο Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο.
   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου ξεναγήθηκε από τον φιλοξενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγ. Μαξίμου Γραικού και εξέτασε από κοντά τις δυνατότητες πραγματοποιήσεως του Συνεδρίου στον αναφερόμενο χώρο.
   Την επομένη μέρα, Τετάρτη 26 Ιουνίου, η Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Ιστορικά Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως Άρτης και τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό, καθώς και άλλα σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλεως.
   Η Οργανωτική Συνάντηση είχε προετοιμαστεί σε ωριαία συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, μεταξύ της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη και του Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, επίσης Ηπειρώτη στην καταγωγή, από το Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, στο γραφείο της Υπουργού στην Αθήνα.