Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Ικανοποίηση από τους επαγγελματοβιοτέχνες

   Επεκτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.
   Αυτό προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε 24 δόσεις για τις τακτικές οφειλές των επιχειρήσεων και 36 για τις έκτακτες οφειλές. Με το μέτρο αυτό επεκτείνεται ο αριθμός των δόσεων στις 120, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές προς την εφορία.
   Τονίζεται ότι με τη ρύθμιση που πέρασε με το άρθρο 5 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέπονται τα εξής:
   * Επέκταση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις και σε νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ και ΕΕ κλπ) υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών τους το 2017 δεν ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/18.
   * Εταιρείες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 36 δόσεων έχουν δικαίωμα να μεταπηδήσουν στις 120 δόσεις.
   * Εάν οι εταιρείες έχουν διακόψει τις εργασίες τους λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών του έτους διακοπής των εργασιών της.
   Την ικανοποίησή της για τη δυνατότητα που δίνεται και στις μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο ως και 2 εκατ. ευρώ, να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωση η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
   “Η αρχική ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία προέβλεπε μικρό αριθμό δόσεων, 24 μηνιαίες δόσεις για τις τακτικές οφειλές που είχαν προκύψει από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και 36 δόσεις για τα έκτακτα χρέη, όπως μεταξύ άλλων οφειλές μετά από έλεγχο. Η επέκταση του αριθμού των δόσεων προς την εφορία ήταν αίτημα μας. Πλέον περισσότεροι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης. Προσθέτει, ότι το ενδιαφέρον από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν περιορισμένο, εξαιτίας του μικρού αριθμού δόσεων, που αποτελούσε τροχοπέδη για την ένταξη περισσότερων επιχειρηματικών οφειλών.
   Σε δήλωσή του, για την επέκταση των 120 δόσεων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε: «Αναμφίβολα είναι μία θετική εξέλιξη, η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων και σε νομικά πρόσωπα, με τζίρο ως 2 εκατομμύρια ευρώ, για την εξόφληση οφειλών στην εφορία».