Έρευνα Picodi.com
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, τα ταξίδια και ο τουρισμός έχουν καταστεί έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς τομείς στον κόσμο, παράγοντας περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι τουρίστες έγιναν μια σημαντική πηγή εσόδων για πολλούς ανθρώπους. Επιπλέον, τα ταξίδια έγιναν τόσο δημοφιλή, ώστε ορισμένα μέρη στον κόσμο, όπως η Βενετία ή Βαρκελώνη, πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπερτουρισμού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ταξιδεύουμε πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο συχνά την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα φτάσουν τα 1,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030. Και ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός, η Ασία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι τάσεις στους Έλληνες; Η Ομάδα Ανάλυσης του Picodi αποφάσισε να μάθει περισσότερα για τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών της Ελλάδας. Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε πόσο συχνά και με ποιον ταξιδεύουν οι Έλληνες, πόσα χρήματα ξοδεύουν, ποιοι είναι οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί και η προσέγγιση των ταξιδιωτών για την οργάνωση ταξιδιών.


Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα
46% των ερωτηθέντων επιλέγει να πάει για διακοπές σε υψηλή σεζόν, 25% προτιμάει τη χαμηλή σεζόν και 29% διαλέγει την ενδιάμεση περίοδο για ξεκούραση.

Το ερώτημα παραμένει, πόσα χρήματα οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τον ελεύθερο χρόνο τους; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας μέσος Έλληνας ξοδεύει 531 ευρώ ανά ταξίδι.

Σχεδόν οι μισοί (46%) θα πάνε για διακοπές για περίπου μία εβδομάδα. 24% των ερωτηθέντων θα απολαύσει τις διακοπές τους για δύο εβδομάδες ενώ το 11% των τυχερών για περισσότερα από δύο εβδομάδες.

Με ποιον οι Έλληνες περνάνε τις διακοπές τους; Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (53%) ταξιδεύει με την οικογένειά τους, 30% με σύντροφο, 14% επιλέγει να περάσει τις διακοπές τους με φίλους και μόνο 4% προτιμά τη μοναξιά κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Εξερευνήστε το άγνωστο
Ρωτήσαμε τους κατοίκους της Ελλάδας αν γενικός προτιμάνε να περνάνε τις διακοπές τους σε γνωστά ή καινούργια μέρη. 88% θέλει να ανακαλύπτει το άγνωστο και μόνο 12% ξαναγυρνάει στα αγαπημένα τους μέρη.

Ακριβός μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα περάσουν τις διακοπές τους ξάπλα στην παραλία. 46% θα επισκεφθεί τα αξιοθέατα και 4% προτίμησε την ενεργή ξεκούραση.

Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 61% επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφορά ως το αγαπημένο τους τρόπο μεταφοράς, ακολουθεί η ενοικίαση αυτοκινήτου (23%), το ταξί (14%) και το οτοστόπ (2%). Όσον αφορά τη διατροφή, το 42% δοκιμάζει την τοπική κουζίνα, 38% προτιμάει τη γνωστή κουζίνα και 12% παίρνει φαγητό από το σπίτι.

Πόσο ξοδεύουν οι άλλοι
Οι Έλληνες ξοδεύουν περίπου 531 € ανά άτομο για τις διακοπές τους. Σύμφωνα με την έρευνά μας τα περισσότερα για τις διακοπές τους ξοδεύουν οι κάτοικοι της Αυστραλίας (1350 € ανά άτομο). Το λιγότερο οι Πακιστανοί (170 €) και οι Ινδονήσιοι (185 €).
Μεθοδολογία
Η έρευνα αυτή καταρτίστηκε με βάση τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που διενεργήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019 στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία. Όλες οι τιμές μετατράπηκαν με μέση συναλλαγματική ισοτιμία τον Μάιο του 2019