«Το διακύβευμα είναι κρίσιμο και τα διλήμματα προς κάθε πολίτη καθαρά»

   «Οι εκλογές είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας και ως κόμμα με βαθειά δημοκρατική ευαισθησία θέλουμε τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους. Δεν είναι η ώρα αποχής, αλλά ενεργοποίησης δημοκρατικών αντανακλαστικών. Η απειλή επανόδου της ΝΔ δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο» επισημαίνει η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και το δημοσιογράφο Άρη Ραβανό.
   Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποψήφια βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλά για τη σημασία των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το διακύβευμα είναι κρίσιμο και τα διλήμματα προς κάθε πολίτη καθαρά: Θα επιλέξουν τη ΝΔ που οδήγησε τη χώρα σε χρεωκοπία, την εγκλώβισε στη μέγγενη μνημονίων και τη βύθισε σε ύφεση ή τον ΣΥΡΙΖΑ που την απελευθέρωσε και επιτέλους την έβαλε σε ράγες ασφαλούς τροχιάς ανάπτυξης;»

Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη: 
– Ποιο είναι το διακύβευμα και το δίλημμα των εκλογών;
Το διακύβευμα είναι κρίσιμο και τα διλήμματα προς κάθε πολίτη καθαρά: Θα επιλέξουν τη ΝΔ που οδήγησε τη χώρα σε χρεωκοπία, την εγκλώβισε στη μέγγενη μνημονίων και τη βύθισε σε ύφεση ή τον ΣΥΡΙΖΑ που την απελευθέρωσε και επιτέλους την έβαλε σε ράγες ασφαλούς τροχιάς ανάπτυξης; Θα επιλέξουν τη ΝΔ που φορώντας προεκλογική μάσκα τάζει ανάπτυξη και επενδύσεις, όταν η ίδια ήταν που ακόμη και προ κρίσης δεν κατάφερε να τα πραγματοποιήσει, παρά μαγείρευε οικονομικά στοιχεία και παρέδωσε χώρα με 15% έλλειμμα; Εμείς βάλαμε την οικονομία σε ενάρετο κύκλο, η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της και οι επενδύσεις καταγράφουν ρεκόρ, ακόμη και σε σχέση με “καλά” χρόνια προ μνημονίων.
Το ενδιαφέρον της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη για τη μεσαία τάξη είναι όψιμο. Θυμάστε ότι αυτή επέβαλε 8 στους 10 φόρους; Εμείς προχωρούμε σε ελάφρυνση της κοινωνίας. Και αποκτήσαμε νέο παραγωγικό μοντέλο, που εξασφαλίζει πλούτο και εγγυόμαστε να μοιραστεί δίκαια σε όλους. Αντιθέτως, τα μέτρα της ΝΔ αφορούν μόλις ένα 8% ανώτερων εισοδημάτων. Αυτό εννοεί όλοι;
Η επιλογή Μητσοτάκη αποτελεί διαβατήριο για πισωγύρισμα στο μοντέλο που χρεοκόπησε τη χώρα. Στα χρόνια που οι πολίτες άκουγαν “νέα μέτρα” και τα συνέδεαν με νέες περικοπές. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Πόσο μάλλον το να σταθεί η κοινωνία όρθια.
Εδώ και μια δεκαετία, πρώτη φορά εφαρμόστηκαν θετικά μέτρα. Οι δείκτες ανισότητας εισοδημάτων και πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκονται όχι απλώς στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά χαμηλότερα κι από το 2000. Η πολιτική μας έχει κοινωνικό χαρακτήρα, εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας και κάνει καλύτερη τη ζωή κάθε πολίτη. Στις εκλογές αυτές αποφασίζουμε για τη ζωή μας.
– Είναι εύκολο να ανατραπεί από το ΣΥΡΙΖΑ η ήττα των ευρωεκλογών και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Οι ανατροπές στην ζωή είναι μέρος της κανονικότητας, έτσι έχει καταγραφεί και στην πολιτική ιστορία. Στις ευρωεκλογές πάντοτε υπήρχαν στοιχεία χαλαρής ψήφου, ενώ τώρα το διακύβευμα είναι διαφορετικό: ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Κι εμείς θέλουμε την κυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού, ενώ η Δεξιά πάντα τη βλέπει ως λάφυρο στην υπηρεσία λίγων.
– Μάθατε από τα λάθη σας και εάν ναι ποιο ήταν το πιο βασικό;
Σε μια τόσο πυκνή πολιτική περίοδο, όσο ίσως καμία άλλη της μεταπολιτευτικής περιόδου, αναλάβαμε τη διακυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης χώρας, με την κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Αντιμετωπίσαμε συγκρούσεις, αντιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, την ώρα που λαμβάναμε δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις. Είχαμε αδυναμίες και βεβαίως δεν αποφύγαμε λάθη, στα οποία έχουμε αναφερθεί. Φυσικά καθένας τα ιεραρχεί διαφορετικά. Όμως φέραμε ξανά την αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ η πορεία αυτή μας έχει προσφέρει πολύτιμη γνώση. Είμαι σίγουρη ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποφανθεί θετικά για την τόσο κρίσιμη αυτή περίοδο.
– Ποιοι οι λόγοι για να σας ψηφίσουν στις 7 Ιουλίου, οι πολίτες που δεν σας στήριξαν ή απείχαν στις ευρωεκλογές;
Οι εκλογές είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας και ως κόμμα με βαθειά δημοκρατική ευαισθησία θέλουμε τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους. Δεν είναι η ώρα αποχής, αλλά ενεργοποίησης δημοκρατικών αντανακλαστικών. Η απειλή επανόδου της ΝΔ δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.
– Πόσο εύκολο είναι να βρει πρόσφορο έδαφος η λογική “έρχεται η νεοφιλελεύθερη ΝΔ και ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης με πρόγραμμα ΔΝΤ”;
Χρειάζεται να δούμε «πίσω από τον καθρέφτη». Η ΝΔ μιλά  συνθηματολογικά και επιλεκτικά αόριστα.  Η παρουσίαση του προγράμματός της απέδειξε ότι αυτό που θέλει είναι να επαναφέρει στη χώρα το αποτυχημένο μοντέλο χρεοκοπίας. Δηλαδή, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους με δραστική συρρίκνωση δημοσίου μέσω εφαρμογής του κανόνα “μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις”. Βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους, όπως νοσοκομεία και σχολεία θα οδηγηθούν σε απαξίωση. Όμως το δημόσιο ήδη έχει συρρικνωθεί στα κατώτατα επίπεδα σύμφωνα με διεθνή στάνταρ και γι’ αυτό πείσαμε τους θεσμούς για  “μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση”.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών και κοινωνικής ασφάλισης. Εξ ου και δεσμεύεται για κατάργηση του ασφαλιστικού, που παραλάβαμε με άδεια ταμεία και κομμένες  συντάξεις, και καταφέραμε να σταθεί στα πόδια του. Ήδη γαλάζια στελέχη δημοσίως δηλώνουν ότι οι διορισμοί γιατρών και δασκάλων δεν είναι απαραίτητοι.
– Εάν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ, τι φοβάστε για την επόμενη μέρα;
Η αντιπαράθεσή μας με την ΝΔ είναι υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και με όρους προγραμματικούς.  Αντίθετα  ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να αντιπολιτεύεται με βάση την καταστροφολογία, τη μικροπολιτική και το φόβο. Προτάσσουμε τη λογική, το συμφέρον της χώρας και τα πραγματικά στοιχεία. Στο υποθετικό σενάριο που βάζετε η ΝΔ να γίνει κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα θερίσει αυτά που έσπειρε στην απέλπιδα προσπάθεια να επανέλθει στην εξουσία. Να είστε σίγουρος, όμως, ότι όσο κι αν απειλεί η ΝΔ να λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας, ο λαός δεν φοβάται. Με το φόβο και το λαό απέναντι δεν κυβερνάς ποτέ.
– Τι κερδίσατε με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;
Η Προοδευτική Συμμαχία έρχεται να καθιερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχο πόλο προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα. Είναι απαίτηση των καιρών και ήρθε για να μείνει. Συνιστά δημοκρατική απάντηση και προοπτική απέναντι στην υπαρκτή απειλή δεξιάς και ακροδεξιάς συμπόρευσης. Και η μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες επιβεβαιώνει την αναγκαιότητά της.