ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - Προοπτικές ανάδειξης για το Σπίτι του Δεσπότη
Αντιμέτωποι με μία διαρκή πρόκληση σε αρχιτεκτονικό αλλά και σε πραγματικό, καθημερινό επίπεδο, βρίσκονται οι αρχιτέκτονες και οι εργάτες που…

Ο λόγος για το Σπίτι του Δεσπότη, στην οδό Πινδάρου, που σώθηκε από την κατάρρευση χάρη στην κοινή προγραμματική σύμβαση που συνυπέγραψαν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων για το υπ. Πολιτισμού και η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Οι πρώτες επεμβάσεις που έγιναν στο κτήριο αφορούσαν στη στέγη, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητά κατάρρευσής του, όπως τα βήματα που ακολούθησαν και γίνονται μέχρι σήμερα, είναι επίσης πολύ προσεκτικά. Σχεδόν με χειρουργική ακρίβεια, οι εργαζόμενοι στο έργο στερέωσης του κτηρίου επιχειρούν να απομακρύνουν κάθε πιθανότητα για κατάρρευση του κτηρίου, το οποίο όμως όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά άντεξε και στις απαραίτητες επεμβάσεις των τελευταίων μηνών στη λιθοδομή του.

Οι εργασίες των τελευταίων μηνών επίσης, όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ, αποκάλυψαν και ένα νέο λιθόστρωτο στον εξωτερικό χώρο, όπως και έναν αύλακα απορροής υδάτων, στοιχεία ιδιαίτερα χρήσιμα για τη διαμόρφωση μίας συνολικής αντίληψης για τη χρήση της κατοικίας.

Τις τεχνικές λεπτομέρειες για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη έδωσε η αρχιτέκτονας – μηχανικός Μαριάννα Νάσση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην άρση της επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους στο χώρο, από ένα οικοδόμημα, που ήταν ετοιμόρροπο.

Παρόλα αυτά όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η συμπεριφορά του οικήματος και το πώς αυτό ακόμη και σήμερα αντέχει στο χρόνο, αλλά και στις κατά καιρούς άστοχες παρεμβάσεις που έγιναν αλλοιώνοντας και την αισθητική του.

«Κάθε έργο αποκατάστασης ενός παλαιού οικήματος είναι μία πρόκληση για τον αρχιτέκτονα και το ίδιο συμβαίνει και με αυτό το κτήριο, και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Το κυριότερο για εμάς στην πρώτη φάση ήταν να ενισχύσουμε την ασφάλεια των εργαζομένων γιατί υπήρχαν πολλά επικίνδυνα σημεία. Για να περάσουμε στην επόμενη φάση του έργου, πιστεύουμε, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, γιατί υπάρχουν πράγματα που τα βρίσκουμε μπροστά μας και αναγκαζόμαστε να τροποποιούμε συνεχώς τον προγραμματισμό μας», ανέφερε η κα Νάσση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ