Γιβραλτάρ: Παράταση ως τις 19 Ιουλίου στην κράτηση του ιρανικού δεξαμενοπλοίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ αποφάσισε την παράταση της κράτησης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου έως τις 19 Ιουλίου, ανέφερε την Παρασκευή ο γενικός εισαγγελέας του βρετανικού εδάφους.

Το πλοίο, που κρίθηκε ύποπτο για μεταφορά πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων κατά της Δαμασκού, συνελήφθη την Πέμπτη στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Οι Αρχές μπορούσαν να το ακινητοποιήσουν για 72 ώρες πριν ζητήσουν παράταση από τις δικαστικές αρχές.

Η δικαστική αρχή έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί ότι το δεξαμενόπλοιο Grace 1 παραβίαζε τις κυρώσεις, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. Το πλοίο βρίσκεται δεμένο στα ανατολικά του «Βράχου».

Η Τεχεράνη κάλεσε την Πέμπτη τον Βρετανό πρέσβη στο Ιράν για να διαμαρτυθεί και σήμερα ζήτησε από το Λονδίνο την «άμεση απελευθέρωση» του πετρελαιοφόρου καταγγέλλοντας την αναχαίτιση του πλοίου ως πράξη «πειρατείας».

Τα μέλη του πληρώματος του Grace 1 και ο Ινδός καπετάνιος ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι από τις αστυνομικές αρχές του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ