Θεσπρωτία: Λιγότεροι Πελαργοί Καταγράφηκαν Το 2019 Από Τον Φορέα Διαχείρισης Σε Θεσπρωτία Και Πρέβεζα

Θεσπρωτία: Λιγότεροι Πελαργοί Καταγράφηκαν Το 2019 Από Τον Φορέα Διαχείρισης Σε Θεσπρωτία Και Πρέβεζα

Λιγότεροι σε σχέση με το 2017 και το 2018 ήταν οι πελαργοί που καταγράφηκαν φέτος στην Π.Ε Θεσπρωτίας και σε κάποιες περιοχές της Π.Ε Πρέβεζας κατά τη διάρκεια της ετήσιας απογραφής πελαργών που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά Αχέροντα Κέρκυρας.


Ειδικότερα, καταμετρήθηκαν φωλιές πελαργών σε 41 περιοχές του Ν. Θεσπρωτίας και 6 στο Ν. Πρεβέζης, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός του 2017 και του 2018 ήταν 58 φωλιές. Αντίστοιχα οι πελαργοί φέτος ήταν 250, το 2018 ήταν 308 και το 2017 καταγράφηκαν 291 πτηνά. 

Η απογραφή περιλαμβάνει απευθείας παρατήρηση και καταγραφή των φωλιών και των ζευγαριών πελαργών. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ο αριθμός και η θέση των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών. 

Στα δεδομένα που συλλέγονται υπάρχουν κι άλλα στοιχεία όπως το υψόμετρο και οι γεωγραφικές συντεταγμένες κάθε φωλιάς, τυχόν άδειες ή κατεστραμμένες φωλιές καθώς και το είδος κάθε φωλιάς αν είναι φυσική ή τεχνητή και αν βρίσκεται π.χ. πάνω σε εκκλησία ή στύλο της ΔΕΔΔΗΕ. 

Τον μήνα Ιούλιο οι περισσότεροι πελαργοί ξεκινούν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις, γυμνάζοντας τα φτερά τους και πηδώντας πάνω από τη φωλιά, πριν ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι προς την Ν. Αφρική, αν και στη πραγματικότητα οι περισσότεροι θα πάνε στο Σουδάν, στο Νότιο Σουδάν, στο Τσαντ, στην Κένυα ή στην Αιθιοπία, όπου μετακινούνται διαρκώς.

Foto:Spiros Raptis
Δημ.ραδιοφωνία Πρέβεζας

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

Στείλτε μας μήνυμα