ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ – Καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ - Καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις
Παραδοσιακά πανηγύρια στο μεσοχώρι κάτω από τον πλάτανο, η «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» για την επέτειο της καταστροφής των χωριών με…

Φεστιβάλ Βοβούσας με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ZAGORIWOOD για 10η χρονιά στα Κάτω Πεδινά, Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου «Prosilio Open Air Film Festival» στη Λεπτοκαρυά, ο κορυφαίος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα «Zagori Mountain Running 2019» για 9η χρονιά, η 21η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου, το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 στον Ελαφότοπο, τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 στο Σκαμνέλι, ο αγώνας ποδηλασίας βουνού με την ονομασία «Protect Aoos ΜΤΒ Ultra 2019», το 40ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στον Γυφτόκαμπο, το Αντάμωμα Καρυωτών, ο διαγωνισμός παραδοσιακών χορών στους Κήπους, 28η Γιορτή Ζαγορίσιας Πίτας στο Βρυσοχώρι, παρουσιάσεις του βιβλίου του Κρίστοφερ Κινγκ «Ηπειρωτικό Μοιρολόι», εκδήλωση για την ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ζαγορίου (ΙΛΕΖ) στη Λάιστα, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, βραδιές με λαϊκή, έντεχνη, ροκ και ρεμπέτικη μουσική , πάρτι νεολαίας και πολλές ακόμη εκδηλώσεις και δράσεις του Δήμου και των Πολιτιστικών φορέων έχουν προγραμματιστεί για το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου στα χωριά του Ζαγορίου. Πολλές από τις εκδηλώσεις αποτελούν συνδιοργάνωση του Δήμου με Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Οι επόμενες εκδηλώσεις είναι οι εξής:
Δευτέρα 8 Ιουλίου-Τετάρτη 17 Ιουλίου
-Τσεπέλοβο: 1ο Θερινό Σχολείο για την προφορική ιστορία σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ζαγορίου με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Ένωση Προφορικής Ιστορίας και Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας).
Δευτέρα 8-Κυριακή 21 Ιουλίου
-Κάτω Πεδινά: Φεστιβάλ Κινηματογράφου ZAGORIWOOD για 10η χρονιά. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή και στηρίζεται από το Δήμο Ζαγορίου.
Παρασκευή 12 Ιουλίου
Κάτω Πεδινά: Εκδήλωση με θέμα: «Φυσικό Περιβάλλον, πολιτισμός, και Οικονομία», στο πλαίσιο του αφιερώματος του φεστιβάλ κινηματογράφου ZAGORIWOOD 2019 «Ο Άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον-Όταν ο κόσμος αλλάζει» που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου. Η εκδήλωση ξεκινά στις 7:30 μ.μ. στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή των: Βασίλη Νιτσιάκου Καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ρήγα Τσιακίρη Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο, Γιώργο Κοντούρη επιχειρηματία, Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο σκηνοθέτη και Ηλία Ευθυμίου μελισσοκόμο. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» (2019, 80΄).
Σάββατο 13 Ιουλίου
-Ασπράγγελοι: «Μνημοσύνη 1943», εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου για το ολοκαύτωμα του χωριού στις 15 Ιουλίου 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, το απόγευμα στο κτίριο του Συλλόγου (παλιό σχολείο).
Σάββατο 13-Σάββατο 20 Ιουλίου
-Βοβούσα: Φεστιβάλ Βοβούσας για μια ακόμη χρονιά από την ΑΜΚΕ STILLANDMOVING με την στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλή μουσική, αφιέρωμα στη Γαλλίδα ανθρωπολόγο-σκηνοθέτη Colette Piault με προβολή ταινιών που γύρισε στην Ήπειρο, παρουσία της ίδιας στη Βωβούσα, ομιλία του αμερικανού μουσικολόγου Κρίστοφερ Κίνγκ (ως γνωστόν συνεργάζεται με το Δήμο Ζαγορίου και δωρίζει την σπάνια συλλογή του για το Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά) και προβολή του ντοκιμαντέρ «Όσον Ζης, Φαίνου», συναυλία με τον Χρίστο Τζιτζιμίκα και άλλα σχήματα, εργαστήρια, κουκλοθέατρο και φυσικά δράσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο τον Αώο.
-Γρεβενίτι: «Καλοκαίρι 2019 στο Γρεβενίτι» (Greveniti Residensy) από τον Μορφωτικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Γρεβενιτίου.
Σάββατο 13 Ιουλίου-Σάββατο 17 Αυγούστου
Τσεπέλοβο: 21η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου με τη συμμετοχή έξι ομάδων. Όλοι οι αγώνες διεξάγονται στο γήπεδο Τσεπελόβου.
Κυριακή 14 Ιουλίου
-Γρεβενίτι: «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» για την επέτειο της καταστροφής των χωριών της περιοχής και τις εκτελέσεις αμάχων κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής 1941-44.
Την ίδια μέρα Θα διοργανωθεί ο 2ος Ποδηλατικός αγώνας αφιερωμένος στη «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου», με τον τίτλο «Greveniti Bike» ο οποίος θα ακολουθήσει μια διαδρομή από Μαρτυρικά Χωριά του Ζαγορίου με αφετηρία και τερματισμό το Γρεβενίτι.
-Ασπράγγελοι: Προβολή (21:30) της ταινίας «Το χρονικό μιας Καταστροφής» των Χρύσας Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη. Πρόκειται για τη συμμετοχή του φεστιβάλ κινηματογράφου ZAGORIWOOD στις εκδηλώσεις μνήμης «Μνημοσύνη» που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.
-Ελαφότοπος: Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο, το ετήσιο Ζιαφέτι του (πρωί και απόγευμα). Θα ακολουθήσει γλέντι με την ορχήστρα του Βασίλη Παπαγεωργίου.

Από την εφημερίδα «Πρωϊνά Νέα»

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

Στείλτε μας μήνυμα