Η θερινή έκθεση της Κομισιόν έστειλε στα σκουπίδια τα παραμύθια της Ν.Δ.: Ισχυρή ανάπτυξη και όχι… καμένη γη!

Πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, 4πλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τη Γερμανία
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι η σχετική ανάκαμψη των επενδύσεων, καθώς και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, που συνδέεται με τα μέτρα που έλαβε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

   Σταθεροποίηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, σε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προβλέπει στη θερινή οικονομική της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιώντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στα οικονομικά της χώρας.
   Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,1% (σε σχέση με 2,2% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,2% το 2020. Για την Ευρωζώνη η πρόβλεψη για αύξηση 1,2% του ΑΕΠ το 2019 παραμένει αμετάβλητη, ενώ η πρόβλεψη για το 2020 έχει μειωθεί ελαφρά σε 1,4% βάσει του πιο συγκρατημένου ρυθμού που αναμένεται κατά το υπόλοιπο του έτους (εαρινές προβλέψεις: 1,5 %).
   Την ίδια στιγμή, Ιταλία και Γερμανία αναμένεται να καταγράψουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2019, γλιτώνοντας παρά λίγο την ύφεση: 0,1% για την Ιταλία, (0,7% το 2020) και 0,5% για τη Γερμανία (1,4% 2020).

  Θετικά τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ
   Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι η σχετική ανάκαμψη των επενδύσεων, καθώς και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης. που συνδέεται με τα μέτρα που έλαβε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
   “Πέρα από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαΐου, θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ιδιωτική κατανάλωση” αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Επιτροπής, εξηγώντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση “θα ανακάμψει το υπόλοιπο του έτους” και επομένως πρόκειται να αντισταθμίσει κάποιες από τις “δυσμενείς εξελίξεις” που αναμένονται από τον τομέα των εξαγωγών.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

Στείλτε μας μήνυμα

EnglishGreek