Δράσεις βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη

Συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας δημιουργεί αύριο ο Δήμος Ιωαννιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, το Αστικό ΚΤΕΛ και τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Ιωαννίνων θα επιχειρηθεί ένα «πείραμα» κινητικότητας στην πόλη χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινότητά της.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της ένταξης του ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Κινητικότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στην συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις που θα εφαρμοστούν αύριο στην πόλη:

Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου των 30 χιλιομέτρων την ώρα. Η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της ζωής της πόλης είναι ένα ζήτημα που προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυκλοφοριακής οργάνωσης. Περιλαμβάνει το αυτοκίνητο, τη δημόσια συγκοινωνία και το περπάτημα, ενώ έμφαση δίνεται και στα ευάλωτα άτομα.

Στις 3 Ιουνίου λοιπόν, την παγκόσμια ημέρα του ποδηλάτου, τα Γιάννενα θα κάνουν τη μεγάλη δοκιμή. Σε όλους τους δρόμους της πόλης το όριο ταχύτητας είναι 30χλμ/ώρα. Θα είναι όριο για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες ώστε οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί και φιλόξενοι στους ποδηλάτες.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου εντάσσεται στον σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Ιωαννιτών για την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης μας, με την έναρξη της «Μελέτης Ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό ενσωμάτωσης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης» και την υλοποίηση των συμμετοχικών εργαστηρίων, ώστε οι τελικές προτάσεις να διαμορφωθούν σε στενή συνεργασία όλων μας.

Επιπρόσθετα, εντάχθηκε η Πράξη «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ» προυπολογισμού 440.000 ευρώ, με την οποία θα χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά́ φιλικών ποδηλάτων δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό́ σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά́ στην βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικρο-κινητικότητας.

Αποσυμφόρηση του κέντρου με τη χρήση της Αστικής Συγκοινωνίας. Για την αποσυμφόρηση του κέντρου θα υλοποιηθούν δύο διαδρομές με τη συνδρομή του Αστικού ΚΤΕΛ, όπου οι πολίτες θα μπορούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση να μετακινηθούν προς και από το κέντρο. Οι διαδρομές είναι οι ακόλουθες:

1η Διαδρομή:Λεωφ. Δωδώνης (Δικαστικό Μέγαρο) – Δόμπολη – Πλατεία Ομήρου – Σουλίου – Πυρσινέλλα – Λεωφ. Δωδώνης (Δικαστικό Μέγαρο)

2η Διαδρομή: Πλατεία Πύρρου (Όαση) – Μπιζανίου – ΚΑ Φεβρουαρίου – Βογιάνου – Λεωφ. Κάρολου Παπούλια – Γαριβάλδη – Εθνικής Αντιστάσεως – Αβέρωφ – Πλατεία Πύρρου (Όαση)

Οι ώρες μετακίνησης είναι: 8:30-12:30π.μ. & 6:30-8:30μ.μ.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου αποσκοπεί στον περιορισμό της άσκοπης στάθμευσης και του διπλοπαρκαρίσματος με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης στο κέντρο της πόλης.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με την πιλοτική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, η οποία συμπίπτει με τις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί καμία ανησυχία στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Αντιθέτως αποσκοπούμε στη διευκόλυνση της μετακίνησής τους εκείνη την ημέρα.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τη Δ/νση Τροχαίας Ιωαννίνων και τη Δημοτική Αστυνομία Ιωαννίνων που με τη συνδρομή τους θα βοηθήσουν στην επιτυχή έκβαση των δράσεών μας» υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.

Τριήμερος ποδηλατικός αγώνας με την ονομασία «Γύρος Ιωαννίνων – Ανήλιο Park»

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Ακονίδου στηρίζει ένα σχετικά νέο σωματείο της πόλης, τον Ποδηλατικό  Αθλητικό  Σύλλογο Ιωαννίνων  στη διοργάνωση ενός ποδηλατικού τριημέρου, στις 3 , 4 και 5 Ιουνίου, με τρεις ξεχωριστούς διασυλλογικούς αγώνες δρόμου, ενταγμένους στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.) για το 2022, προσφέροντας τα κύπελλα, τα μετάλλια και τα διπλώματα για όλους τους νικητές των κατηγοριών.

«Η 3η Ιουνίου, η πρώτη δηλαδή μέρα των αγώνων έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (WorldBicycleDay) και κάθε τέτοια αθλητική εκδήλωση για ποδηλάτες είναι η καλύτερη αφορμή για τη διάδοση της κουλτούρας της ποδηλασίας στην τοπική κοινωνία και την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου ως οικολογικό μέσο  καθημερινής μετακίνησης, άσκησης και ψυχαγωγίας.

Το ποδήλατο είναι ελευθερία, είναι διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία, κάνει καλό στον ένα και μοναδικό πλανήτη μας. Το ποδήλατο είναι δημοφιλές και πρακτικό, μας εξασκεί και δεν μας μεταφέρει μόνο στο σχολείο, στα μαγαζιά και στη δουλειά αλλά μας οδηγεί και προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον» τόνισε η κ. Ακονίδου.

Ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής ανέφερε ότι θα διατεθούν δύο μίνι μπας για την δωρεάν μεταφορά των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο και είναι για μία ακόμη φορά παρούσα σε δράσεις του Δήμου που έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα της πόλης.

«Το Αστικό ΚΤΕΛ θα βοηθήσει ώστε το κέντρο της πόλης να απαλλαγεί από τα αυτοκίνητα και τα διπλοπαρκαρίσματα. Ζητούμε και από τους πολίτες να συμβάλλουν ώστε να έχουμε μια άλλη εικόνα στην περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Μουστακλής.

Εκ μέρους του Αθλητικού Ποδηλατικού Συλλόγου ο κ. Μιχάλης Καρατζένης χαιρέτησε την προσπάθεια που γίνεται ώστε το ποδήλατο να μπει στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Ο Δήμος κάνει μία σημαντική προσπάθεια και αναμένουμε να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν ανακοινωθεί ώστε να αυξηθεί η χρήση του ποδηλάτου», ανέφερε.

 

 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

Στείλτε μας μήνυμα